Buitenlandse Zaken België


Datum: 15/01/2010

Evacuatie van Belgen uit Haïti ¿ toestand van de Belgen in Haïti

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken informeert dat een repatriëring van de Belgen in Haïti nu volop wordt voorbereid. Als alles gaat volgens plan zullen onze landgenoten zich in de vroege namiddag verzamelen in de buurt van de kantoren van Minustah en vandaar naar de luchthaven worden overgebracht. Zoals eerder medegedeeld zullen bijvoorrang landgenoten en hun familie worden teruggebracht naar België, maar de vlucht zal ook plaats bieden voor andere vooral Europese burgers uit Haïti.

De omstandigheden in Haïti en vooral in en om Port-au-Prince zijn bijzonder moeilijk. Ook de veiligheid is niet gegarandeerd. Buitenlandse zaken vraagt onze landgenoten Port-au-Prince en de getroffen regio te verlaten indien hun aanwezigheid hier niet absoluut vereist is in het kader van de reddingswerken of de wederopbouw van het land.

De airbus 330 van Defensie met onze landgenoten komt ten vroegste zondagochtend aan in Melsbroek. De persdienst van Defensie zal informeren over de precieze persmodaliteiten voor deze aankomst.

Het Crisiscentrum van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen op basis van de oproepen die we sinds woensdag ontvingen 236 dossiers geopend over landgenoten die eventueel in Haïti zouden geweest zijn. Daarvan zijn nu 116 Belgen gelokaliseerd, waaronder 73 in Haïti, 23 in het buitenland en 20 zonder informatie over de verblijfplaats maar waarvan we weten dat ze veilig zijn. Het crisiscentrum is spijtig genoeg zonder nieuws over 123 gevallen. We verzoeken daarom alle personen en organisaties die nuttige informatie kunnen geven over Belgen in Haïti het crisiscentrum te contacteren via het nummer 02.501.4000 dat het hele weekend lang op 24u basis beschikbaar blijft.

Tot nog toe betreuren we slechts vier gewonden, waarvan geen enkele in levensgevaar verkeert. Over drie landgenoten bestaan er indicaties dat deze personen als vermist moeten worden beschouwd.