Urban Search and Rescue Team USAR.NL

Nieuwsbrief 06, 16 januari 2010

Stand van zaken USAR.NL in Haïti 16 januari 2010


16-01-2010

De KDC10 waarmee USAR.NL onderweg was naar Haïti, kreeg na de tankstop in de Dominicaanse Republiek geen toestemming om verder te vliegen. De logistieke situatie op dat moment op het vliegveld van Haïti maakte het landen van de KDC10 niet mogelijk. Het toestel is vervolgens uitgeweken naar Curaçao. De USAR-leden hebben hier de nacht doorgebracht om zoveel mogelijk uit te rusten voor er ingezet kan worden. Gedurende de nacht zijn bij een burgerluchtvaartmaatschappij op Curaçao 2 burgertoestellen gehuurd. De reden hiervoor was dat de landingskansen voor deze kleine toestellen op Haïti aanzienlijk groter zijn dan de mogelijkheden voor de KDC10. Vanochtend in alle vroegte is het 1e burgertoestel bepakt met een deel van de uitrusting. Met dit toestel is het grootste deel van het USAR-team vertrokken naar Haïti ( 3 reddingsgroepen, 6 speurhonden, staf en ondersteuning). Verder vlogen een aantal overige passagiers mee waaronder buitenlandse hulpverleners. Het toestel is om 10.48 lokale tijd in Haïti geland. Zodra het toestel is uitgeladen, volgt direct een terugvlucht naar Curaçao om de rest van het team op te halen. Hierna volgt nog een laatste vlucht met het zware materieel.

Het team ontvangt op dit moment de 1e informatie over inzetlocatie (operatiebevel). Daarna zal zo snel mogelijk met de daadwerkelijke reddingsoperatie worden begonnen.

USAR.NL heeft te maken met een enorme mediabelangstelling. Ook krijgt USAR veel vragen, zowel van media en burgers, over de repatriëring van Nederlanders in Haïti. Deze vragen verwijst USAR door naar Buitenlandse zaken.