GroenLinks

Successen GroenLinks-wethouders tonen aan dat groene politiek werkt

16 januari 2010

GroenLinks wil na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 opnieuw 100 wethouders leveren. Dat was de boodschap van GroenLinks-partijleider Femke Halsema tijdens de aftrap van de verkiezingsprogramma zaterdag in de Hogeschool Domstad in Utrecht. De afgelopen jaren heeft GroenLinks in veel gemeenten laten zien dat groene politiek werkt.

Tijdens de campagneaftrap presenteerde Halsema een kaart waarop alle uitgevoerde plannen en initiatieven van GroenLinks zichtbaar zijn. Halsema: "De afgelopen vier jaar hebben 100 GroenLinks-wethouders en de ruim vierhonderd raadsleden laten zien dat groen écht werkt. Ook de komende vier jaar willen we verantwoordelijkheid dragen. Wij gaan weer voor 100 wethouders".

GroenLinks wil op lokaal niveau investeren in nieuwe banen en in een moderne en schone economie. Daarbij kiest GroenLinks bovenal voor onderwijs. Leraren moeten hun belangrijke werk goed kunnen doen, in schone lokalen, in kleine klassen en met goede arbeidsvoorwaarden.

De klimaatcrisis en de economische crisis vragen nu om echte oplossingen. De aanleg van windmolenparken of de isolatie van huizen levert banen op en lagere energierekeningen. Daar maakt GroenLinks zich sterk voor in de Tweede Kamer, maar ook op lokaal niveau. "Met een stem op GroenLinks op 3 maart kunnen mensen kiezen voor échte oplossingen, voor oplossingen die werken", aldus Halsema.

GroenLinks vindt ook dat iedereen zich veilig moet voelen in de eigen omgeving. Geen buurtfeesten maar taalles, banen en vooral: beter onderwijs, zodat jongeren de kans krijgen een vak te leren en hun talenten kunnen benutten. GroenLinks strijdt tegen discriminatie en voor emancipatie. Een leefbare omgeving is ook een groene omgeving, met ruimte voor speelplaatsen en groen in de wijk.

Tijdens de aftrap haalde GroenLinks een aantal lokale bestuurders naar voren ter illustratie van de bestuurskracht van GroenLinks.


1. In Rotterdam zorgt Rik Grashoff voor nieuwe en schone energie waarmee duizenden huishoudens van energie worden voorzien en veel nieuwe banen worden geschapen.


2. In Amsterdam werkt Maarten van Poelgeest op de zuidas en rondom het Centraal Station aan de moderne stadseconomie. De auto wordt teruggedrongen uit het stadsbeeld.


3. In Groningen zorgt Karin Dekker voor duurzame schoolgebouwen en een gezond binnenklimaat. Het stopverbod voor autos bij scholen heeft de verkeersveiligheid verbeterd. Extra investeringen voor het openbaar vervoer - trein en tram - in stad en regio.


4. In Breda heeft Wilbert Willems hard gewerkt aan de realisatie van een duurzame energiecentrale. De bouw staat op het punt van beginnen.


5. In Apeldoorn wordt afvalscheiding beloond onder het moto haal meer uit afval. Duurzame warmte wordt aan 400 woningen geleverd door de rioolzuiveringsinstallatie. Een uniek project. Michael Boddeke is onze wethouder.


6. Jan van der Meer is onze groene wethouder uit Nijmegen. Concrete aanpak van energiebesparing en isolatie. Met woningbouwcorporaties gezorgd voor lagere energielasten voor de bewoners.


7. In Hengelo heeft Janneke Oude Alink een actieplan gemaakt voor schoolverlaters die onder diploma de middelbare school verlaten. Zij heeft hun vertrouwen gewonnen waardoor ze nu begeleid kunnen worden bij het waarmaken van hun kansen.


8. In Den Bosch werkt Bart Eigeman aan een aanpak met brede scholen en voorschoolse opvang waardoor er ruimte ontstaat voor goede zorg en opvoedingsondersteuning voor jonge kinderen.

"Dit zijn slechts enkele voorbeelden van al onze GroenLinks-wethouders die iedere dag keihard werken aan een groener en socialer Nederland", aldus Halsema.