Ingezonden persberichtMaastricht, 2-12 2009

Toneelgroep Maastricht brengt Geloof Liefde Hoop in Nederland en België

Op zaterdag 16 januari 2010 gaat bij Toneelgroep Maastricht Geloof Liefde Hoop van Ödön von Horváth in première, in regie van Domien Van Der Meiren. Deze Vlaamse regisseur zal de komende jaren als één van de vaste regisseurs van Toneelgroep Maastricht ieder seizoen een productie realiseren. Van Der Meiren ziet deze toneeltekst uit 1932 als een vertelling over het Europa van vandaag. Een verhaal over egoïsme en onverschilligheid maar ook over vitaliteit en de mogelijkheid tot een alternatief. En hoe de kracht van de natuur de kleine mens nog altijd in zijn greep heeft. Hij ensceneert de korte, krachtige scènes in een fysieke speelstijl, gespeeld met hartstocht en humor door een cast van jonge acteurs. Geloof Liefde Hoop is vier weken in ons eigen theater te Maastricht te zien, daarna volgt een tournee langs de kleine zalen in Nederland en België.

Geloof Liefde Hoop

Elizabeth is een jonge, naïeve vrouw in ernstige geldnood. In een wanhoopsdaad neemt ze een voorschot op de dood: ze verkoopt haar lichaam alvast aan een anatomisch instituut. Een illegale daad, waardoor ze verstrikt raakt in een bureaucratisch apparaat. Iedereen die Elizabeth ontmoet lijkt haar zoektocht naar geluk in de weg te staan. Uiteindelijk rest haar weinig anders dan zich vast te klampen aan de drie pijlers van het menselijk bestaan: geloof, liefde en hoop.

Ödön von Horváth

De toneelschrijver Ödön von Horváth (1901-1937) studeerde in de jaren '30 dramaturgie aan de Universiteit van München. Daar ziet hij hoe de crisis het gemoed van de man op straat aantast en hoe het politieke klimaat verhardt. Von Horváth maakt dankbaar gebruik van de holle retoriek die hij om zich heen hoort en maakt er in zijn toneelteksten als het ware een ironische collage van. Veel door hem geschreven personages ontmaskeren zichzelf door de taal die ze bezigen. Zoals ook in b.v. Kasimir en Karoline , Italiaanse Nacht en Verhalen uit het Weense Woud .

Domien Van Der Meiren

Domien Van Der Meiren (1974) volgt na een studie geschiedenis aan de universiteit van Gent de regie-opleiding aan de Toneelacademie Maastricht.Hij regisseerde o.a. bij De Queeste, NTGent, het Huis van Bourgondië en won in november 2009 het Landjuweel van Gent met zijn regie van Kasimir en Karoline door Theater Stam..

Toneelgroep Maastricht

verbeeldt onder artistieke leiding van Arie de Mol het tijdloze verhaal van de ploeterende mens en zijn verlangen naar houvast. Muzikaal en ontregelend. Hartstochtelijk gebracht.

Tekst: Ödön von Horváth
Regie: Domien Van Der Meiren
Spel: Lore Dijkman, Isaäk Hofland, Judith Pol, Sarah Vink, Sjoerd Vrins en Bram de Win. Muziek: Ruud van der Pluijm
Decor- en kostuumontwerp: Theo Tienhooven
Lichtontwerp: Uri Rappaport

Speeldata

Derlon theater, thuisbasis van Toneelgroep Maastricht, Plein 1992 nr 15 Maastricht wo 13, do 14 januari 2010 (try outs), vr 15 januari (voorstelling) za 16 januari 2010 (première) wo 20 t/m zo 24 januari, wo 27 t/m zo 31 januari, wo 3 t/m zo 7 februari aanvang 20.30 uur, behalve op zondag: aanvang 14.30 uur (matinee) entreekaarten/info: 043-3503050 of www.toneelgroepmaastricht.nl tournee: Geloof Liefde Hoop toert van 23 februari t/m za 17 april 2010 langs kleine zalen in Nederland en België. Zie bijlage, of kijk op www.toneelgroepmaastricht.nl voor een compleet overzicht.


Tournee Geloof, Liefde,Hoop
Toneelgroep Maastricht

di 23-feb Weert Munttheater
wo 24-feb Roosendaal de Kring
do 25-feb Hengelo Rabotheater
vr 26-feb Heemskerk De Cirkel
za 27-feb Roermond CK Theater

wo 3-mrt Haarlem Toneelschuur
do 4-mrt Venlo De Maaspoort
vr 5-mrt Den Haag Theater aan het Spui
za 6-mrt Eindhoven Parktheater
di 9-mrt Brussel (B) Paleis Schone Kunsten
do 11-mrt Gent (B) Gebouw NTGent
vr 12-mrt Amersfoort Theater De lieve vrouw
za 13-mrt Amstelveen Schouwburg Amstelveen
do 18-mrt IJmuiden Witte Theater
za 20-mrt Braschaat (B) Cultuurcentrum
wo 24-mrt Den Bosch Theater aan de Parade
do 25-mrt Groningen Kruithuis
vr 26-mrt Hoorn Parktheater
za 27-mrt Almere Roestbak

vr 2-apr Maaseik (B) CC Achterolmen
za 3-apr Zoetermeer Stadstheater
di 6-apr Amsterdam Bellevue
wo 7-apr Amsterdam Bellevue
do 8-apr Heerlen Theater Heerlen, Limburgzaal
vr 9-apr Heerlen Theater Heerlen, Limburgzaal
za 10-apr Arnhem Schouwburg, kleine zaal
di 13-apr Utrecht Theater Kikker
wo 14-apr Utrecht Theater Kikker
vr 16-apr Culemborg De Fransche School
za 17-apr Leiden Lak theater