Nederlands fotomuseum


The Brown Sisters . Nicholas Nixon . uit de collectie FUNDACIÓN MAPFRE

9 januari t/m 28 maart 2010 in het Nederlands Fotomuseum

Opening zaterdag 16 januari 2010

Het Nederlands Fotomuseum toont vanaf 9 januari een van de meest fascinerende portretreeksen in de geschiedenis van de fotografie: The Brown Sisters van de Amerikaanse fotograaf Nicholas Nixon (1947). Nixon werkt nu al z'n 35 jaar aan deze serie van zijn vrouw Bebe en haar drie zussen. Nixons plan is helder: één portret per jaar, met natuurlijk licht, alleen de gezichten met een deel van de lichamen en altijd van links naar rechts: Heather, Mimi, Bebe, Laurie. Het Museum of Modern Art in Nw York wijdde er voor het eerst in 1999 een expositie en boek aan.

De serie is een krachtig beeldverhaal over de sporen die de tijd achterlaat.

Nu ook voor het eerst te zien de foto uit het jaar 2009.

Boek

Het boek Nicholas Nixon . The Brown Sisters Thirty-Three Years / Peter Galassi / 2007 (Museum of Modern Art) is te koop in de museumwinkel en in de online shop. Jaarkaarthouders krijgen 10% korting op hun aankoop.

Over Nixon

Nicholas Nixon is geboren in 1947 in Detroit, Michigan. Hij studeerde Amerikaanse literatuur en fotografie. Sinds 1974 werkt hij als fotograaf en momenteel is heeft hij een aanstelling als professor in de Fotografie aan het Massachusetts College of Art in Boston.

Nixon concentreert zich in zijn fotoprojecten en onderzoek op portret- en sociale fotografie. Zijn bekendste werk is The Brown Sisters, andere bekende series zijn Old People, People with Aids en School. Van zijn hand zijn reeds verscheidene boeken verschenen zoals: Nicholas Nixon (2003), A City Seen (2001), The Brown Sisters (1999), School: Photographs from Three Schools (1998), People with AIDS (1991), Family Pictures (1991),; Nicholas Nixon: Pictures of People (1988) en Photographs from One Year (1983). Foto's van Nixon zijn opgenomen in de collecties van onder meer National Gallery of Art (Washington), Metropolitan Museum of Art (New York), Los Angeles County Museum of Art en het the Museum of Fine Arts in Boston.