Bijzonder NK schoonrijden op natuurijs in Veenendaal


VEENENDAAL, 20100111 -- De ijsbaan in Veenendaal is zaterdag 16 januari het toneel van het Nederlands kampioenschap schoonrijden op natuurijs. Een bijzonder kampioenschap, want het NK schoonrijden op kunstijs wordt weliswaar jaarlijks gehouden, het kampioenschap op natuurijs werd in 1987 voor het laatste verreden.

Schoonrijden is sierlijk schaatsenrijden. Het gaat niet om snelheid, maar enkel om techniek. Het is daarom ook een jurysport. Ingewikkelde acties als sprongen, draaien en liften komen niet voor bij het schoonrijden, het gaat er om dat de schaatsers in vloeiende bewegingen en mooi bochtenwerk de baan over gaan. Zes juryleden (verdeeld over twee banen, `heen' en `terug') beoordelen de schaatsers daarbij.Schoonrijden is bij een groot publiek bekend van het ijsstadion Thialf in Heerenveen, waar de koets met de internationale schaatskampioenen voorheen begeleid werd door enkele schoonrijders. Dat gebeurde in klederdracht, in Veenendaal wordt `gewoon' geschaatst in wedstrijdkleding. Verdeeld over drie categorieën (mannen, vrouwen en paren) worden zo'n veertig deelnemers aan de start in Veenendaal verwacht. Gestart wordt met een aantal paren, gevolgd door de individuele ritten. Afsluitend rijden weer enkele paren hun wedstrijd. Na afloop wordt de top drie in alle categorieën gehuldigd en zal het Wilhelmus klinken.

In 1997 vond in Veenendaal ook al het gewestelijk kampioenschap van Gelderland op natuurijs plaats. En dat is bijzonder goed bevallen, zo laat voorzitter Gerben Stellingwerf van schaatsclub De Greb weten: ,,Het was heel erg leuk om zo'n kampioenschap te organiseren, het was ook erg gezellig en dan is het mooi dat men nu terugkeert naar Veenendaal met het NK."

Met de voorbereidingen op het NK en het prepareren van het ijs kan het zijn dat donderdag- en/of vrijdagavond de ijsbaan in Veenendaal deels gesloten is voor publiek.

Het kampioenschap van zaterdag 16 januari vangt om 10.30 uur en de toegang voor het publiek is gratis. De ijsbaan is te vinden aan de Groeneveldselaan 7a in Veenendaal.

Ingezonden persbericht