Ingezonden persbericht


Geloven in BeeldPersbericht 22 december

In 2010 bestaat Museum Elburg 100 jaar. Dit jubileumjaar wordt ingeluid met de beeldententoonstelling 'Geloven in Beeld'. Er wordt ruimtelijk werk van gerenommeerde, professionele kunstenaars getoond die met het thema religie werken of ooit (een keer) gewerkt hebben.

In het kader van het 100 jarig jubileum is gekozen voor de organisatie van een moderne kunstexpositie met een oud en ook zeer actueel thema: religie. Er is werk van 5 kunstenaars uitgekozen dat voldoet aan het thema in de ruimste zin van het woord. Sommigen hebben het thema als rode draad door hun oeuvre lopen, anderen werken af en toe met het thema. De werken zijn gemaakt van diverse materialen en variëren van rustig, ingetogen en klein tot groot, kleurrijk en opvallend. De deelnemende kunstenaars zijn Joseph Semah, Bert Nijenhuis, Tineke Smith, Kees Hoogendam en Roel Teeuwen.

Religie is van oudsher een belangrijk onderdeel in de stad Elburg en haar omgeving. Ook het gebouw waarin het museum gehuisvest is verwijst naar religie en historie. Het ruimtelijk werk wordt geëxposeerd in de kloostertuin en in de kapel van Museum Elburg. Het is een van de eerste stenen gebouwen van Elburg: het vroegere Agnietenconvent. Dit 15de eeuwse vrouwenklooster is in de loop der eeuwen verschillende keren ingrijpend verbouwd. Nadat het in 1580 geen klooster meer was diende het gebouw onder andere als school, stadsgehoorzaal en gemeentehuis. Vanaf 1954 werd het 'Stadsmuseum voor oudheden' en sinds 2008 is het een zelfstandig 'Museum Elburg'. De middeleeuwse dubbelkapel is een bijzonder sfeervolle ruimte waar regelmatig concerten, lezingen, tentoonstellingen en andere activiteiten gehouden worden. In de kloostertuin van het museum waant u zich 100 jaar terug in de tijd. Deze verstilde binnenplaats geeft een prachtig uitzicht op het gebouw. De locaties en het moderne werk van de deelnemende kunstenaars geven een extra dimensie aan elkaar. De expositie in de kloostertuin loopt van 16 januari 2010 t/m 16 januari 2011 en de expositie in de kapel van 16 januari 2010 t/m 29 mei 2010. Voor activiteiten rond deze tentoonstelling en meer informatie over de kunstenaars kunt u terecht op www.museumelburg.nl.