Unicef


Update UNICEF-hulpverlening 16 januari

Samenvatting van de hulpverlening tot nu toe.

16 januari 2010, Voorburg

De hulporganisaties van de Verenigde Naties, waaronder UNICEF, willen de komende zes maanden circa 3,5 miljoen mensen helpen die getroffen zijn door de aardbeving. Hiervoor is 562 miljoen dollar nodig.

UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de VN, heeft van dit bedrag 120 miljoen dollar nodig. Zij richt zich vooral op de hulpverlening aan vrouwen en kinderen, de meest kwetsbare groep in Haïti. De helft van de 9 miljoen inwoners tellende bevolking van Haïti is jonger dan 18 jaar.

Op dit moment wordt door de VN onderzocht hoeveel hulp er precies nodig is. De bevolking heeft dringend behoefte aan medische zorg, opvang, schoon water, voedsel, tenten en dekens. Het gevaar op uitbraken van besmettelijke diarreeziektes als tyfus en cholera is levensgroot en ook ziektes als malaria en dengue bedreigen de overlevenden van de ramp.

UNICEF coördineert namens de VN de hulpverlening op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Daarnaast zal zij de zorg voor voedsel coördineren en - samen met Save the Children - die voor de hervatting van het onderwijs. Tijdelijke scholen bieden kinderen veiligheid, een plek om te ontspannen en een enigszins normaal patroon van leven, wat helpt bij het verwerken van trauma's.

Alleenstaande kinderen zijn voor UNICEF een bron van grote zorg. Ze worden geregistreerd en zoveel mogelijk herenigd met hun ouders of andere familieleden. UNICEF beschermt hen tegen geweld en misbruik en geeft psychosociale zorg.

Een vliegtuig met hulpgoederen is vrijdag in Port-au-Prince aangekomen. De vracht bestond onder meer uit waterzuiveringstabletten, dekzeilen en tenten voor 10.000 gezinnen.

Het UNICEF-kantoor in Panama stelt de in dit land aanwezige hulpgoederen beschikbaar voor distributie in Haïti. Het gaat onder meer om waterzuiveringstabletten, watercontainers, medische artikelen, tenten, onderwijsmaterialen, sport- en spelmaterialen en telecommunicatiesystemen.

Zaterdag en zondag zullen vliegtuigen opnieuw UNICEF-hulpgoederen Haïti brengen.