Unicef


Al 6,6 miljoen binnen op Giro 555

De Nederlandse bevolking geeft gul voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Tot nu kwam er al 3,3 miljoen euro binnen op Giro 555.

16 januari 2010

Met de aangekondigde verdubbeling van minister Koenders komt het totaalbedrag nu op 6,6 miljoen. Dat is een prachtige opbrengst, maar gezien de omvang van de schade zal er nog veel meer nodig zijn voor de eerste noodhulp en de wederopbouw daarna. De hulporganisaties roepen dan ook iedereen op om vooral een bijdrage te geven.

Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden waaronder de hulpverlening in Haïti tot stand komt, bereiken de eerste hulpgoederen de getroffen bevolking. In de afgelopen dagen hebben de SHO-leden ruim 25 ton aan hulpgoederen aangevoerd naar het vliegveld van Port-au-Prince en er is nog meer onderweg. De goederen bestaan onder andere uit water en watercontainers, sanitaire voorzieningen, lijkzakken, tenten, dekens en medische artikelen. Al enkele duizenden slachtoffers hebben in de hoofdstad water, medische voorzieningen en tenten ontvangen. Ook 25 klinieken en ziekenhuizen kregen medische goederen.

Particuliere initiatieven
Er zijn inmiddels al diverse particuliere initiatieven opgezet: zo veilt Francisco van Jole, internetjournalist, zijn iPhone. Er wordt een benefiet High Tea ten bate van Haïti gehouden en er komen nog steeds nieuwe ideeën binnen. Aanstaande donderdag wordt er een grote inzamelingsactie gehouden op straat op diverse locaties in Nederland en dinsdag 19 januari zal Farah Karimi de 'Haïti Hotline' openen. Mensen kunnen dan met vragen over de SHO-actie bellen met haar en andere SHO directeuren. Meer informatie hierover is te vinden deze site.

SHO-voorzitter Farah Karimi: "Iedereen heeft kunnen zien hoe groot de chaos nog is. Deze ramp doet denken aan de situatie na de orkaan Katrina in New Orleans: totale ontreddering, niets werkt meer: de overheid, politie, leger: iedereen is getroffen door de ramp. Onze hulpverleners zijn gefrustreerd dat ze de hulpgoederen die intussen binnenstromen nog niet massaal naar de slachtoffers kunnen krijgen. Maar hun inzet is enorm, terwijl ook zij collega's hebben verloren. We rekenen er op dat met extra inzet van de VN en militairen vanuit de VS inzet de komende dagen de distributie en de hulpverlening goed op gang kan komen."

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, World Vision, Tear, Save the Children, Terre des Hommes en UNICEF Nederland.