Gemeente Helmond


Popkoor Kolok 'Helmonder van het jaar'

Popkoor Kolok is verkozen tot Helmonder van het jaar 2009. Deze winnaar werd afgelopen maandag bekend gemaakt in het kasteel.

De titel Helmonder van het jaar wordt uitgereikt aan een persoon of een instelling die zich op cultureel, sociaal of maatschappelijk gebied verdienstelijke heeft gemaakt voor de stad.

45 zingende kelen

In de 28 jaar dat Popkoor Kolok bestaat, brengt zij met 45 zingende kelen en een eigen 8-koppige band een verrassende mix van eigentijdse Engels- en Nederlandstalige popmuziek. Met hun enthousiasme en kwalitatief hoogstaand niveau met veel uitstraling en dynamiek, sleepte het popkoor al diverse prijzen in de wacht, waaronder de titel Beste popkoor van Nederland tijdens het Hotzone festival in Apeldoorn op 12 november. Ook eindigde het koor als finalist in het programma EO Korenslag.

Juichende koorleden bij de winnaar: Popkoor
Kolok. (foto: Jan van de Laar)

Met dank aan de dirigent

Dit is niet in de minste plaats te danken aan de dirigent Don Henken, die het uiterste uit de zingende koorleden haalt. Hij heeft het koor met combo en geheel eigen choreografie tot grote hoogte weten te brengen. Op 17 januari neemt Don Henken afscheid van Kolok en wacht de nieuwe dirigent de schone taak om het succes van het popkoor verder uit te bouwen.

6 cds

In haar bestaan heeft Kolok inmiddels 6 CDs volgezongen. Ook luistert het popkoor regelmatig festivals op met een spetterend optreden.

Andere genomineerden

De twee andere genomineerden voor de titel Helmonder van het jaar 2009 kwamen ook uit de muzikale hoek: Helmondse Liedertafel t Akkoordje en Kamermuziekcyclus Theo Driessen.

Geldprijs en oorkonde

Alle drie de genomineerden ontvingen uit handen van burgemeester Fons Jacobs een sculptuur en een oorkonde. Winnaar Popkoor Kolok kreeg bovendien een geldprijs van 4.000 euro. De twee verliezers gingen met een gedrag van 1.000 euro naar huis.

Voor de 15e keer

Zowel de organisatie van de Helmonder van het jaar als de geldprijs werden beschikbaar gesteld door Rabobank Helmond. De verkiezing vond alweer voor de vijftiende keer plaats.

Nieuwjaarsreceptie

Na de bekendmaking van de Helmonder van het jaar volgde de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Helmond.