IVN Nederland


Bijzondere wintergasten in de Amsterdamse Waterleidingduinen!

Zondag 17 januari organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een excursie ´ Bijzondere wintergasten in de Amsterdamse Waterleidingduinen`. Tijdens deze vogelexcursie wordt gekeken naar wintergasten uit het hoge noorden waaronder mogelijk wilde zwanen, grote zaagbekken, wintertalingen, brilduikers en kramsvogels. Deze vogels verblijven in de winter hier in Nederland om de kou in hun broedgebied te ontvluchten. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn mede vanwege hun open (stromend) water een aantrekkelijke pleisterplaats voor vogels in de winter!

Grote Zaagbekken foto: Pim Julsing

Een graag geziene wintergast is o.a. de Kramsvogel. Deze trekt in de winter, soms zelfs vrij massaal, naar West-Europa. Deze exemplaren zijn waarschijnlijk vooral afkomstig uit de Scandinavische landen en zwerven in deze tijd op wisselende plaatsen rond. En van de Grote Zaagbek, ook een echte wintergast, verblijft in de winter ruim 20% van de totale populatie in Nederland; zout water wordt daarbij gemeden door de grote zaagbek! Daarom een grote kans op het waarnemen van deze bijzonder vogel in de (zoete) Amsterdamse waterleidingduinen! Al deze vogels maken de Amsterdamse waterleidingduinen in de winter tot een prachtig natuurgebied.

De vogels uit het hoge noorden komen in de wintermaanden profiteren van onze (meestal) milde winters. Aangezien het water op de meeste plaatsen nu bevroren is, is er in de Amsterdamse Waterleidingduinen nog open (stromend) water te vinden. Dus dit biedt een grote kans op het waarnemen van deze vogels! Wilt u genieten van de mooie (winter)natuur in de duinen in winterse omstandigheden en van de bijzondere wintergasten uit het Hoge Noorden dan raadt het IVN Zuid-Kennemerland u aan om met deze excursie mee te gaan! Deze excursie is zeer geschikt voor beginnende vogelaars en oudere kinderen!

17 januari 2010 11:00 - 13:00 uur
Plaats: Amsterdamse Waterleidingduinen
Locatie/vertrekpunt: Vertrek om 11.00 uur bij de ingang Oase aan de Vogelenzangseweg, Aerdenhout.
Kosten: Deelname is gratis. Toegangskaart verplicht. Deelname is gratis. Kijker aanbevolen. Denk aan warme kleding. Aanmelden vooraf is niet nodig.
Georganiseerd door: IVN Zuid-Kennemerland

Meer informatie bij:
Informatie: Roelof Boddaaert, 023-5717773
http://www.ivn.nl/zuidkennemerland
Aanmelden: niet nodig

foto IVN: Bertine Hagmeijer