KRO

KRO's Zondagavond Laat: Erik Hulzebosch cultfiguur op schaatsen

Uitzenddatum: 17/01/2010

In de uitzending van KRO's Zondagavond Laat op 17 januari brengt Fons de Poel schaatser Erik Hulzebosch naar huis.

Hulzebosch, die in 1997 tweede werd bij de Elfstedentocht, geldt als de publiekslieveling onder de marathonschaatsers. Deze week neemt de bijna 40-jarige schaatser afscheid van zijn topsport. In Zondagavond Laat vertelt Hulzebosch uitvoerig over zijn miraculeuze leven en carriere. Op 14-jarige leeftijd ging hij vanwege stotterproblemen van school af om zich daarna met hart en ziel te wijden als een toekomst als sportman.
Dat hij in 1997 bij de Elfstedentocht op de laatste meters verloor van spruitjesteler Henk Angenent en daarmee de kans op eeuwige schaatsroem verspeelde, doet hem geen pijn meer. "Sinds die dag is mijn leven een groot feest geworden", zegt de Overijsselse sportman die uitgroeide tot een ware cultfiguur. Behalve schaatser werd hij zanger van carnavalskrakers. In het SBS-programma "You wanne be a popstar" eindigde hij als eerste met een serieus lied dat de hitparades veroverde. Verder is Erik Hulzebosch al in lengte van jaren actief in het lezingencircuit; hij geeft jaarlijks honderden peptalks voor bedrijven en instellingen. Bovendien is hij directeur van een schaatsenfabriek in Friesland.
In Zondagavond Laat neemt hij met zichtbare weemoed afscheid van de schaatscarrière, die hem zoveel bracht. Hij leidt de cameraploeg rond in Loozen, het gehucht in Overijssel waar hij nu woont: vrouw en kinderen, buren, een Tirolerfeestje met dorpsgenoten. "Dit is mijn thuis, ik zou mij geen leven in de grote stad kunnen voorstellen", zegt Hulzebosch. In de autorit naar huis praat de scheidende topsporter honderduit over discipline en afzien, over de bekoringen van het platteland en over zijn wonderlijke uitstapjes in de wereld van showbizz en klatergoud.

KRO's Zondagavond Laat, zondag 17 januari om 23.15 uur bij de KRO op Nederland 2.

Programma

KRO's Zondagavond Laat

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: