Politie Haaglanden

Persberichten 17 januari

Haaglanden, 17-01-2010

Acht jongeren aangehouden voor vernieling
Den Haag - Dankzij oplettende getuigen hielden politieagenten zaterdagavond 16 januari acht jongeren aan, die ervan verdacht worden verschillende autos te hebben vernield. Rond 23.30 uur meldde een getuige dat de jongeren autos vernielden op de Henk Gottlieblaan. De getuigen kon een goed signalement van de jongeren geven en wist ook hun zogenoemde looprichting. Met behulp van deze informatie gingen agenten direct in de omgeving op zoek. Ze troffen de jongeren aan ter hoogte van station Leidschenveen. De jongeren (jongens en meisjes in de leeftijd van 13 t/m 16 jaar, uit Den Haag, Leidschendam en Nootdorp) werden meegenomen naar het politiebureau, waar zij de nacht moesten blijven. De politie onderzoekt de zaak. Inmiddels hebben drie eigenaren aangifte gedaan van vernieling van hun auto.

Getuigen pakken dief buit af
Den Haag Twee dappere getuigen van een tasjesdiefstal op de Turfmarkt pakken zaterdagmiddag 16 januari de buit van de dader af en achtervolgen hem tot de politie hem aanhield. Rond 13.00 uur zagen de twee Hagenaars vanuit een winkel hoe een man de handtas uit de fietstas van een argeloze fietster wegnam. De getuigen twijfelden geen moment en gingen achter de dief aan. Ze pakten hem zijn buit af en achtervolgden hem tot de politie hem op de Grote Markt arresteerde. De vrouw kreeg haar tas weer terug. De 28-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats werd ingesloten op een politiebureau.

Inbreker chillt onder auto
Den Haag - Op de Oude Haagweg hielden politieagenten vrijdagavond 15 januari rond 19.30 uur een inbreker op heterdaad aan. De agenten gingen naar de woning omdat een getuige had gemeld dat er ingebroken werd. Daar aangekomen omsingelden de agenten de woning. Vervolgens gingen zij de woning in en zagen er een flinke ravage. De inbreker troffen zij echter niet aan. Omdat de woning aan een bedrijventerrein grensde, besloten zij hun onderzoek daar voort te zetten. Onder een op het terrein geparkeerdstaande auto vonden zij een 46-jarige Hagenaar die daar naar eigen zeggen lag te chillen. Naast hem vonden de agenten echter ook inbrekersgereedschap. De man werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.

Brutaal en/of dom?!
Den Haag - Politieagenten kwamen zaterdagochtend 16 januari op een bijzondere wijze drie jongens op het spoor, die verdacht worden van diefstal. Op de camerabeelden zagen de agenten hoe het drietal rondjes reed om het politiebureau Ypenburg-Leidschenveen en een tijdje voor het bureau bleef staan. De agenten vonden dit gedrag opvallend en besloten een kijkje te nemen. Toen zij de drie inzittenden (16 jaar uit Delft en 19 en 20 jaar uit Den Haag) wilden controleren, zagen zij in het portier van de auto een ijzeren staaf zitten. Op basis van de Wet Wapens en Munitie controleerden zij vervolgens de rest van de auto. Daarbij vonden zij diverse inbrekersgereedschappen én een gestolen navigatiesysteem. De jongens zijn direct aangehouden en ingesloten.

Man aangehouden voor bijten HTM-controleur
Den Haag Politieagenten hielden vrijdagavond 15 januari een 22-jarige Hagenaar aan, die een medewerker van de HTM had bespuugd en in zijn vinger had gebeten. De man was aangesproken op zijn gedrag. Hierop had hij de medewerker van de HTM mishandeld. De Hagenaar wordt dinsdag aanstaande voorgeleid volgens het supersnelrecht. Drie mannen aangehouden na ruzie
Den Haag - Na een ruzie op de Harderwijkstraat op zaterdagavond 21.00 uur, hielden politieagenten op de Terletstraat drie mannen aan. Bij de ruzie raakte een 28-jarige Hagenaar gewond. Hij werd in zijn been gestoken. Met oppervlakkig letsel mocht hij na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De toedracht van de ruzie is nog onduidelijk. De betrokkenen kenden elkaar en de aanleiding voor de ruzie lag vermoedelijk in de relationele sfeer. De mannen (21, 24 en 28 uit Ter Heijde en Den Haag) zitten vast voor verhoor.

Preventieacties woninginbraken
Wassenaar Om woninginbraken tegen te gaan hield de politie vrijdag 15 januari en zaterdag 16 januari controle- en preventieacties. In de wijk de Kievitten bezochten politieagenten vrijdag 15 januari 40 woningen. Bij 13 woningen constateerden zij dat de bewoners niet thuis waren en er in of om het huis geen enkel licht brandde. Bij deze woningen werd een brief en folder met preventietips achtergelaten. Op zaterdag 16 januari 2010 werd de actie herhaald in de wijk rond de Deijlerweg. Hier waren de bewoners van 21 woningen niet thuis. Ook deze woningen waren volledig onverlicht en kregen een brief met preventiefolder in de bus.

Getuigen straatroof gezocht
Voorburg - De recherche van bureau Leidschendam-Voorburg is op zoek naar getuigen van een straatroof op de Strabolaan, op zaterdag 16 januari rond 00.15 uur.
Even na middernacht liep een 33-jarige vrouw (komende vanaf het station) over de Strabolaan toen zij werd aangesproken door drie jongens. Gelijk daarna begonnen de jongens aan de tas van de vrouw te trekken. Het drietal trok net zo lang tot de vrouw op de grond lag, waarna zij ook nog werd geschopt.
De politie is dringend op zoek naar getuigen van de beroving. Ook mensen die anderzijds informatie hebben die kan leiden naar de verdachten, worden verzocht contact op te nemen met de recherche van bureau Leidschendam-Voorburg via 0900-8844. De drie jongens zijn 16 à 17 jaar oud en vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst. Ze droegen zwarte petjes. Één van de jongens droeg een opvallend glimmend zwart jack. Een andere jongen droeg een zwarte sjaal voor zijn mond.

Dubbel gepakt
Rijswijk Op een bouwterrein aan de Sir Winston Churchilllaan hielden politieagenten zaterdag 16 januari een 28-jarige Zoetermeerder aan. Na een melding dat er op het bouwterrein werd ingebroken, namen politieagenten poolshoogte. Op het moment dat zij bij het terrein aankwamen, nam de man de benen. Liggend tussen twee containers troffen zij de man kort daarna alsnog op het terrein aan. Vermoedelijk wilde de man bouwmaterialen stelen. De man moet zich later voor de rechter voor zijn daad verantwoorden. De man bleek echter ook nog 1000 euro aan boetes te hebben openstaan en blijft daarom vastzitten tot hij dit heeft betaald.

85-jarige vrouw slachtoffer van babbeltruc
Delfgauw - Op de Graaf Willem II Laan is zaterdag 16 januari een 85-jarige vrouw het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Twee vrouwen belden rond 14.00 uur bij het slachtoffer aan en deden zich voor als medewerksters van de gemeente. Met een verhaal over huishoudelijke hulp wisten zij zich bij het slachtoffer dat erg slecht ter been is - naar binnen te babbelen. Op een onbewaakt ogenblik namen de oplichtsters sieraden van de oudere vrouw weg. De vrouwen waren vermoedelijk van Oost-Europese afkomst. De ene vrouw is ongeveer 50 jaar, 1.60 meter lang, had een gouden tand, droeg een zwarte jas en witte sjaal. De tweede vrouw is ongeveer 30 jaar, ook ongeveer 1.60 meter lang, droeg een zwarte doek over het haar en had een bruine map bij zich. Heeft u deze vrouwen gezien of zijn ze ook bij u aan de deur geweest? Bel dan met de politie van Pijnacker-Nootdorp via 0900-8844.

Overlast
Den Hoorn Op de Prinses Irenelaan zorgde een groep jongeren vrijdagavond 15 januari voor overlast. Na meldingen van omwonenden gingen politieagenten poolshoogte nemen en troffen de jongeren die flink gedronken hadden aan in het speeltuintje. Één van hen had op dat moment een geopend blikje bier in zijn hand en kreeg een bekeuring. De jongeren werden vervolgens weggestuurd.

Hond zakt door ijs
Westland/De Lier - Een oplettende getuige meldde zaterdag 16 januari rond 22.00 uur dat er bij de Alkemadestraat een hond door het ijs was gezakt. Politie en brandweer arriveerden gelijktijdig en haalden de zwart/witte husky-achtige hond die vast zat maar wel bij kennis was uit het water. Totdat de dierenambulance kwam, werd geprobeerd om het dier warm te houden. De dierenambulance nam de hond vervolgens mee. De eigenaar van het dier bleef onbekend.

Weer een veelpleger gepakt
Delft Bij een winkel aan de Gasthuislaan werd vrijdagavond 15 januari een 61-jarige notoire dief in zijn kraag gevat. De Hagenaar- die zich stelselmatig schuldig maakt aan diefstal - probeerde twee T-shirts te stelen bij een warenhuis, maar werd door de betrapt. Politieagenten sloten de man in op een politiebureau.

Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid.

Man slaat buschauffeur
Zoetermeer Op de Bleiswijkseweg pikten politieagenten zaterdag 16 januari een 52-jarige Hagenaar uit de bus, die even daarvoor de chauffeur in zijn gezicht had geslagen. De chauffeur waarschuwde de politie. Agenten hielden de man die nog in de bus zat aan. De chauffeur liep een dikke lip en blauwe plekken op. De man moet zich voor de rechter voor zijn daad verantwoorden.

Man aangehouden voor vernieling
Zoetermeer Op de Petunialaan hielden politieagenten zaterdag 16 januari even na middernacht een 25-jarige Zoetermeerder aan voor vernieling. De jongen had kort daarvoor het raam van een cafetaria aan de Petuniatuin vernield. Daarna was hij bij een nabijgelegen café naar binnen gegaan. De vernieling was gezien door verschillende getuigen, die de politie hadden gewaarschuwd. Agenten sloten de man in op het politiebureau.