Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 4 januari 2010

Het Utrechts Archief opent 2010 met nieuwe serie filmvoorstellingen

Bewogen geschiedenis in het teken van Vermaak en Vertier Utrecht in vrije tijd

Besneeuwde daken, bomen, grachten en weiden in de stad en provincie Utrecht; we hebben er allemaal recent nog van kunnen genieten. Niet alleen nu, maar ook vroeger wisten inwoners van de stad en haar omgeving wel raad met winters weer.

Kom naar Stichtse sneeuwpret, de eerste historische film van de serie Bewogen geschiedenis in Het Utrechts Archief op zondag 17 januari, en aanschouw Utrecht door de jaren heen in de sneeuw. Denk hierbij aan beelden vanaf de jaren '30; dames in bontjassen, Utrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en prins Claus die de kunstijsbaan in Utrecht opent. Herinnert u zich de strenge winter van 1963? In die winter heeft de busmaatschappij van Utrecht een promotiefilmpje uitgezonden om reclame te maken voor het doorrijden van de bussen ten tijde van het strenge weer, dit wordt tevens uitgezonden op het witte doek.

Ook voor de echte filmkenners is de eerste film van de serie Bewogen geschiedenis interessant. Speciaal voor hen is er een opname op 9.5 mm film in Stichtse sneeuwpret te zien. De 9.5 mm film is in 1923 geïntroduceerd en werd al snel (rond 1950) verdrongen door de opkomst van de 8 mm film. Mede daarom zijn de beelden op 9,5 mm uniek en het is dan ook bijzonder dat Het Utrechts Archief deze vertoont.

Zondag 17 januari Stichtse sneeuwpret
Aanvang: 14.30 & 15.30 uur
Plaats: Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht Toegang: ¤ 3,-
Aanmelding: reserveringen@hetutrechtsarchief.nl

De andere twee historische films uit de eerste serie van 2010 zijn als volgt:

Zondag 14 februari Utrecht in het donker
Beelden van het Utrechtse bioscoopleven en de rijke filmgeschiedenis. Met toelichting door Herman de Wit, programmeur van het Nederlands Film Festival. Aanvang: 14.30 & 15.30 uur
Toegang: ¤ 3,-

Zondag 21 maart Spetterende schoonheden
In welke zwembaden zwom men in de jaren '50 en hoe was het om die vrijetijdsbesteding als man en vrouw gescheiden te moeten doen? Aanvang: 14.30 & 15.30 uur
Toegang: ¤ 3,-