Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

datum: 7 januari 2010

Kampioenschap IJsselheggenvlechten; een evenement voor jong en oud!

Op zondag 17 januari 2010 vindt van 11.00 tot 16.00 uur het eerste Kampioenschap IJsselheggenvlechten op Hof van Twello/Stadsland-Deventer plaats. Op de grens van de provincies Overijssel en Gelderland strijden meer dan 20 teams van 2 tot 3 personen om de titel en de eer. Naast het heggenvlechten zijn er tal van andere leuke activiteiten voor jong en oud! Wat is er allemaal te doen?

Iedereen is op 17 januari welkom om het vlechten te komen bewonderen. Naast de strijd om het kampioenschap zijn er talloze andere activiteiten. Voor kinderen is er een kleurwedstrijd, mogen ze zelf manden vlechten en kabouters maken, koeien kijken en schaapjes knutselen. Verder zijn er demonstraties schapen drijven, wandelexcursies langs oude vlechtsporen en eetbare wilde planten, informatiestands over natuur, landschap en streekeconomie, dansen en genieten van oude Nederlandse speelmans muziek met de groep Madlot en lekkere hapjes en drankjes van het Festival van de Vergeten Wintergroenten in een verwarmde tent.

Nadat alle teams doornheg van 9 meter hebben gevlochten zal de jury, onder wie de 84-jarige meneer Wassink, die zijn opa en vader vroeger nog heeft geholpen met het vlechten van de IJsselheggen, en burgemeester Penninx van de gemeente Voorst, bepalen wie de winnaar wordt van het eerste kampioenschap. Jan Terlouw zal om 16.30 uur op Hof van Twello de prijs uitreiken.

Heggenvlechten of heggen inbinden...

Het heggenvlechten of heggen inbinden werd vroeger gebruikt om akkers en weiden af te grenzen. Prikkeldraad bestond nog niet en men gebruikte doornstruiken om het vee en/of wild buiten akkers te houden. Er zijn zeer oude sporen gevonden in het gebied waar het kampioenschap gaat plaatsvinden. Naast de IJsselstijl zijn er nog enkele andere vlechtstijlen te bewonderen. Hiervoor komen ervaren heggenvlechters uit de Maasvallei en drie professionele heggenvlechters uit Engeland naar de IJsselvallei. Zij doen niet mee aan de wedstrijd maar demonstreren hun vaardigheden en verschillende manieren van het vlechten van een heg. Deze, in Engeland beroemde vlechters zijn; Nigel Adams (excellent heggenvlechter, schrijver en tv-maker over het engelse heggenlandschap), Alan Ashby ('s zomers bouwvakker en 's winters een van Engelands beste heggenvlechters), Peter Tunks, (in Engeland The Legend genoemd. Veelvoudig Engels kampioen heggenvlechter)

Locatie

De locatie waar gevlochten wordt is alleen bereikbaar per fiets of te voet. Er is een grote verwarmde tent aanwezig. Auto's kunnen geparkeerd worden bij Hof van Twello of op de Worp. Op Hof van Twello wordt het Festival van de Vergeten Wintergroenten gehouden. Meer informatie is te vinden op www.hegenlandschap.nl. De organisatie van de trainingen en het kampioenschap is in handen van Stichting Heg-en-Landschap in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Landschap Overijssel, Stichting IJssellandschap en Hof van Twello. Met dit initiatief hopen deze organisaties, naast een leuke dag met tal van activiteiten, het eeuwenoude ambacht van heggenvlechten of heggen inbinden nieuw leven in te blazen. Ook de provincie Gelderland heeft in het kader van het Nationaal landschap Veluwe (het gebied waar het kampioenschap wordt gehouden ligt hierin) een financiële bijdrage geleverd voor het instandhouden van hegstructuren