IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
zondag 17 januari 2010
Nederland 2

11.00 - 11.27 uur: HET VERMOEDEN

Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

Gast: Carel ter Linden

Carel ter Linden (Amersfoort, 1933) kreeg nationale bekendheid door zijn betrokkenheid bij diverse trouw-, doop- en rouwdiensten van het Koninklijk Huis. Religie, zegt hij, zit hem in de genen. Twee grootvaders waren predikant en ook zijn jongere broer Nico werd dominee. Maar de passie voor religie heeft ook het talent van verwondering nodig: verwondering over de wereld, de Zin van het bestaan en de plaats daarin van de Schepper.

Een aantal jaren geleden publiceerde Ter Linden 'Wandelen over het water - Bijbelse beelden en hun geheim', waarin hij ervoor pleit de Bijbelse verhalen niet letterlijk te nemen maar te zoeken naar hun diepere betekenis. Naar aanleiding daarvan werd hij door talloze gemeentes en parochies uitgenodigd om vragen te beantwoorden. Veel van deze vragen en zijn antwoorden daarop heeft hij onlangs gebundeld in 'Desgevraagd'.

Minder bekend is, dat Carel ter Linden ook een gedichtenbundel publiceerde: 'Om een zin'. Daaruit leest hij zijn gedicht De Mol voor: "Maar weet de mens die hier zijn tuin beziet / dan zelf vanwaar hij komt, waarom hij leeft? / Misschien dat ook iets hogers hèm omgeeft. / Alleen, zijn blinde ogen zien het niet." Ter Linden: "Wij weten veel, maar ook zoveel niet! Wel dat ons leven een verpakt appèl behelst om er iets mee te doen. Ik geloof niet in de algemene opvatting dat God overal woont. Ik denk aan het verhaal van een zekere rabbi Mendel, die zei: 'God woont daar waar men Hem binnenlaat.' Elke ochtend opnieuw moet ik Hem binnenlaten."

De 'heilige tekst' van Carel ter Linden komt uit een anonieme brief, die is opgenomen in een boek van Dorothee Sölle. Wat hem in deze tekst vooral raakt is de universele behoefte van de mens om gekend te worden, terwijl hij altijd de neiging heeft zich te pantseren. "Maar God is niet anders te ontmoeten dan in de andere mens."

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Yvonne Clement; regie: Han Budding; eindredactie: Ida Overdijk.