VU medisch centrum 'We moeten vooral niet in groepen denken'

14 januari 2010

De praktijkopleiding voor verpleegkundigen doet er van alles aan om interculturalisatie ook in de opleiding een plek te geven. Zo is er een cursus diversiteitsmanagement en is de sollicitatieprocedure voor studenten verpleegkunde aangepast. Medewerkers en patiënten uit verschillende culturen moeten zich de komende jaren meer thuis gaan voelen in VUmc.

"We willen graag dat de medewerkers een afspiegeling vormen van de patiëntengroep die we hier hebben", vertelt hoofd praktijkopleiding verpleegkunde Maaike Pouwels. "Als je kijkt naar de veranderende maatschappij is dat hard nodig. Het belangrijkste dat we moeten leren is om niet in groepen te denken. Dat sommige moslimvrouwen moeite hebben met een man aan hun bed, wil nog niet zeggen dat alle moslimvrouwen dat moeilijk vinden. En ook een laag opgeleide, autochtone Amsterdammer kan extra ondersteuning nodig hebben. Het gaat er uiteindelijk om dat we tegemoet komen aan de individuele behoeften van de patiënt."

Taal en cultuur
In 2010 krijgen praktijkopleiders en verpleegkundigen verschillende cursussen aangeboden op het gebied van interculturalisatie. "Alle praktijkopleiders volgen in februari en september een cursus diversiteitsmanagement, met als apart onderdeel een thema dat ze zelf willen aanpakken om de interculturalisatie te bevorderen. De Amstel Academie komt daarnaast met een cursus voor verpleegkundigen en studenten verpleegkunde die meer willen leren over taal- en cultuurverschillen. Ik denk zeker dat je kunt leren om beter om te gaan met alle verschillende culturen die er zijn in Nederland, maar je moet wel bereid zijn je vooringenomen ideeën los te laten."

De praktijkopleiding neemt eveneens de werving en selectie van nieuwe studenten onder de loep. Pouwels: "Bij het aannemen van studenten kijken we eigenlijk alleen naar motivatie, en niet naar afkomst - die wordt ook niet geregistreerd. Onze toelatingstest is echter afgestemd op de Nederlandse taal en cultuur en dus moeilijker te maken voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Dit jaar willen we kijken wat we moeten aanpassen om meer mensen met een andere achtergrond een plaats te geven in onze opleiding."

Jeroen Kleijne