Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Nederlandse ICT-markt herstelt licht in 2010 na sterke daling 2009

Woerden, 17 januari 2010

De markt voor Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) herstelt zich in 2010 licht van de sterke daling in ICT-bestedingen vorig jaar. In 2009 zijn de ICT-bestedingen in Nederland gedaald met 5,8 procent. De sterkte van deze daling is voornamelijk te wijten aan de sterke druk op de prijzen bij met name hardware en professionele dienstverlening. ICT~Office verwacht dat de ICT-bestedingen in 2010 stijgen met 1,1 procent. De marktomvang in 2010 komt daarmee uit op 29,4 miljard euro.

Krimp in 2009

In 2009 zijn de ICT-bestedingen gedaald met 5,8 procent. Bestedingen in de IT (ICT zonder telecommunicatie) zagen een daling van 8,3 procent. Vooral in de eerste drie kwartalen van 2009 waren de gevolgen van de economische recessie sterk voelbaar. De hardware-uitgaven daalden vorig jaar het sterkst met 11,4 procent, met een sterke neergang voor pc's (-13 procent) en copiers en printers (-14 procent). Deze daling is voor een groot deel te wijten aan lagere prijzen en een verschuiving naar goedkopere producten, zoals netbooks.

De daling van IT-dienstverlening komt voornamelijk van de professionele dienstverlening die met 13 procent terugliep. Veel lopende contracten zijn onder druk van klanten opengebroken en tarieven naar beneden bijgesteld. Doordat organisaties de vernieuwing van hun software hebben uitgesteld of over zijn gestapt naar nieuwe, goedkopere concepten (bijvoorbeeld software as a service) zijn de bestedingen aan software afgenomen met 4,1 procent.

De telecombestedingen daalden het afgelopen jaar met 3,6 procent. Terwijl de uitgaven voor mobiele spraak- en datadiensten per saldo gelijk bleven, daalden de vaste spraakdiensten en telecomhardware sterk.

Herstel in 2010

Bestedingen in software en dienstverlening groeien in 2010 met respectievelijk 2,0 en 2,1 procent. De groei van de dienstverlening zit vooral nog in de ondersteunende dienstverlening, zoals onderhoud. Doordat vervangingsinvesteringen in hard- en software in 2009 zijn achtergebleven, zal de onderhoudsbehoefte hiervan toenemen. De bestedingen aan hardware zullen in 2010 dalen met 1,1 procent. Verder zullen de prijzen in de gehele ICT-branche in 2010 nog onder druk blijven staan.

Organisaties zullen in 2010 doorgaan met het verlagen van de kosten en tevens hun kritische bedrijfsprocessen verder stroomlijnen. ICT is daarbij onontbeerlijk en daardoor zullen de ICT-bestedingen stijgen, zij het nog beperkt. Deze stijging komt voor een deel ook uit de opkomst van software als dienst in plaats van product (software as a service). Dit maakt het vooral voor MKB-bedrijven eenvoudiger om te kiezen voor verdere automatisering van bijvoorbeeld financiële administratie en klantenbeheer.

Bestedingen in telecom en internet zullen in 2010 een lichte stijging laten zien, waarbij mobiele diensten het meest profiteren, terwijl uitgaven aan telecommunicatiehardware niet of nauwelijks groeien.

Tabel: ICT-bestedingen in Nederland: Voorlopige groeicijfers 2009 en verwachting 2010

Groei in 2009 Groei in 2010
Totaal ICT-bestedingen in Nederland -5,8% +1.1%

Totaal IT-bestedingen -8,3% +0,7%
waarvan hardware & kantoortechnologie

-11,4%


-1,1%
waarvan software

-4,1%


+2,0%
waarvan dienstverlening

-8,3%

+2,1%

Totaal telecom & internetbestedingen -3,6% +1,5%

Totale marktomvang (in miljarden euro's) ¤ 29,1 miljard ¤ 29,4 miljard

ICT~Office baseert bovenstaande voorlopige cijfers op onderzoek door onderzoeksbureau Heliview Research onder ICT-gebruikers en lidbedrijven van ICT~Office, aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen. De cijfers vormen onderdeel van de ICT~Marktmonitor 2010, het jaarlijkse overzicht van cijfers en trends dat ICT~Office uitbrengt in samenwerking met Heliview Research. De ICT~Marktmonitor 2010 verschijnt in het voorjaar van dit jaar.

Nieuwjaarsboodschap ICT~Office

Bovenstaande cijfers komen ook terug in de nieuwjaarsboodschap van Henk Broeders, voorzitter van ICT~Office. De video kunt u hier bekijken.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (