Ingezonden persbericht


Persbericht

START PROJECT EN SMS-ALERT ONZE MOLENWIJK EN ONTHULLING VERKEERSBORDEN KUNSTSCHILDER HENK VEEN

Op zaterdag 16 januari 2010 is in de Molenwijk in Amsterdam Noord het project Onze (Molen) wijk van start gegaan. Tevens zijn de kunstzinnige verkeersborden, gemaakt door de bekende kunstschilder Henk Veen, onthuld door Stadsdeelvoorzitter Rob Post en wethouder Chris de Wild-Propitius van Stadsdeel Amsterdam Noord. Bij de onthulling was ook de speciale gast, hoofdcommissaris Bernard Welten aanwezig, welke zeer enthousiast is over het gehele project, waar de bewoners ook een eigen SMS-Alert hebben. Het bijzondere project in zijn geheel is door iedereen onder luid applaus en enthousiasme ontvangen. Al vanaf april 2009 is het project gestart door een groep bewoners, welke in deze maanden al een groot aantal successen heeft geboekt m.b.t. criminaliteit en steeds meer bewoners zich voor aanmelden.

Onze (Molen) Wijk

Naar aanleiding van een aantal incidenten en het beeld dat de kwaliteit van de woon/ en leefklimaat in de Molenwijk dreigt af te nemen en initiatiefnemer buurtregisseur Gerard Zwarts, hebben een grote groep bewoners uit de Molenwijk en een aantal instanties, zich verenigd in een groep `Onze (Molen) wijk.` Deze groep wil gezamenlijk optrekken om het woon- en leefklimaat in de wijk vast te houden en te verbeteren. Speerpunten zijn een halt toeroepen aan hufterig gedrag, het terugdringen van overlast gevende jongeren en ouderen en om medebewoners te stimuleren algemene normen en waarden weer in acht te nemen.

SMS-Alert
Concrete initiatieven zoals een lokaal sms-alarm voor signalering en melding van overlast, vernieling en ongewenst gedrag, invoeren van wijkregels, het stimuleren dat bewoners elkaar weer aanspreken op ongewenst gedrag en het voeren van een campagne gericht op het in acht nemen van algemene normen en waarden. Simpel gezegd is het de bedoeling is om te voorkomen dat de wijk gaat verloederen, de hangjongeren bewust te maken, de bewoners te stimuleren om medebewoners en hangjongeren durven aan te spreken, op de straten respect naar elkaar te hebben en de wijk prettig en netjes te houden. Tevens gegevens te verzamelen voor verder onderzoek.

Zodra er een incident gebeurd in de wijk, wordt direct de SMS-Alert in werking gesteld, waarbij onder de leden van de SMS-Alert een spoedbericht uitgaat. Deze gaat ook naar o.a. de politie die zijn hoognodige gegevens uithaalt om sneller onderzoek te kunnen doen naar bijvoorbeeld een overval, inbraak, vernieling enz. Wanneer de sms-alert uitgestuurd wordt, zorgen deze leden direct op straat of balkon uit te kijken naar verdachte omstandigheden en of personen, die te maken hebben met het voorval.

Ook rondom de plek des onheils wordt vaak vooraf al iets verdachts opgemerkt waarbij je op dat moment niet bewust van bent dat daar een vervelend vervolg achteraan komt. Ook deze gegevens zijn ontzettend belangrijk. Let wel, het is absoluut geen burgerwacht, de bewoners zijn slechts de ogen en oren van de wijk, met de bedoeling om de wijk veiliger te maken, met groot succes!

Kunstzinnige verkeersborden

De bekende kunstenaar Henk Veen is gevraagd mee te werken aan het project Onze (Molen) wijk en heeft de kunstschilder een eigen beeld gegeven aan het project. Dit heeft hij gedaan door oude verkeersborden nieuw leven in te blazen en zijn gedachten hierover in de vorm van kunst met verf neer te zetten. Van deze 15 unieke verkeersborden zijn 60 reproducties gemaakt welke in de wijk zijn opgehangen op lantaarnpalen, muren en speelveldjes ter ondersteuning van het project. Dit om de bewoners en ook de hangjongeren er op te attenderen met een positieve invalshoek, vrolijke, kunstzinnige manier met een knipoog, om met beter elkaar om te gaan. Alle verkeersborden zijn ze zien op www.henkveen.nl

Bij dit project zijn vele andere instanties betrokken, zoals regiopolitie Amsterdam Amstelland, Buurtregisseur Gerard Zwarts, Stadsdeel Amsterdam Noord, Molenmeester Herman Oostwal, Woningcorporatie Alliantie en Eigen Haard, Isa Beveiliging, Straatcoaches, Stichting Dock, Stadsdeelwerken, Streetcornerwork en Stichting Welsaen. Een grote hoeveelheid instanties, die de wijk leefbaar willen houden, de koppen bij elkaar hebben gestoken en een positieve wending te willen geven. Ieder voert zijn eigen functie uit in het geheel. Een prachtig streven waar Henk graag op zijn manier een steentje aan wil bijdragen.

Met dank aan de sponsors: Stadsdeel Amsterdam Noord, Oussama El Bir, Virgil Léter en stichting Dock en alle vrijwilligers en instanties.

Naamsbekendheid Henk Veen

De bekende kunstschilder Henk Veen, rasechte Amsterdammer, haalt zijn inspiratie uit het leven dat hij leeft in Amsterdam. Hierdoor zijn de schilderijen van zijn hand heel herkenbaar en hij probeert de gevoelige en dagelijkse, soms komische werkelijkheid, vol liefde en passie in kleur op het doek te zetten.

Hij is bekend van diverse televisieprogramma's waar zijn kunst te zien is geweest, exposities op exclusieve locaties zoals het Marriott Hotel, Hotel The Grand, Holland Casino, American Hotel, en opvallende projecten zoals de Dam tot Damloop, waar Henk het aandenken en T-shirt heeft ontworpen en natuurlijk het project voor de Cruyff Foundation, waarbij hij geschilderd heeft met diverse BN-ers in de Bijenkorf etalage, waaronder Johan Cruijff zelf en de Henk Veen Johan Cruijff tram. Zijn eerste televisie debuut begon in het programma Live & Cooking, waar de beschilderde deuren van het decor 3 seizoenen te zien waren.

Meer informatie op www.henkveen.nl