D66

zondag 17 januari 2010

Marietje Schaake brengt Europa naar Amsterdam-West

Europarlementariër Marietje Schaake heeft zondag op de IMC Weekendschool in Amsterdam-West les gegeven over democratie in Europa.

het beroep politicus

Elke week maken de gemotiveerde leerlingen van de Weekendschool kennis met een ander beroep. Vandaag was dat het werk van een Europarlementariër. Marietje Schaake (31), zelf afkomstig uit Amsterdam, is de jongste Nederlandse politica in het Europees Parlement.

diverse achtergronden

In de klas van de Weekendschool in Amsterdam-West zitten leerlingen in de leeftijd van 12-14 jaar. Deze jongeren hebben diverse achtergronden zoals Turkije, Marokko, Moldavië, Eritrea en Pakistan. Ze komen uit sociaal-economische achterstandswijken.

nieuwsgierige leerlingen

Aan de hand van een korte inleiding en een quiz ontstond een gesprek over hoe het Europees Parlement werkt. De bevlogen politica vindt het belangrijk dat Europa meer gaat leven en zeker bij de jeugd. Ze was onder de indruk van de vragen die de leerlingen stelden over kandidaat lidstaten als Turkije en Ijsland, maar ook over de Euro en over veiligheid.

toetreding Turkije

Tijdens de les werd in teams gedebatteerd over de toetreding van Turkije. Behalve een kennismaking met de politiek oefenden zij in het gebruiken van argumenten in een debat, en het sluiten van compromissen.

Het concept van de Weekendschool past helemaal bij de principes van D66, die zich inzet voor het verbeteren en internationaliseren van het onderwijs op zowel lokaal als op Europees niveau.