Buitenlandse Zaken België


Datum: 17/01/2010

Haïti - terugkeer van de Belgen en aanpassing van de B-FAST aanwezigheid

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere bevestigt de terugkeer, vandaag uit Haïti, van 66 personen. Het gaat over Belgen en Europeanen die in Haïti verbleven op het ogenblik van de aardbeving evenals hun familieleden, ook van andere nationaliteiten.

De nationaliteit is als volgt:


· 40 België;

· 14 Haïti;

· 4 Benin;

· 3 Nederland;

· 1 Democratische republiek Congo;


· 1 Frankrijk;

· 1 Italië;

· 1 VK;

· 1 VS.
Zij komen vanavond aan met het A330 toestel van Defensie in Melsbroek waar ook hun opvang wordt georganiseerd.

Naast deze repatriëring reizen met dezelfde vlucht ook de Belgische en Luxemburgse USAR teams terug (Urban Search and Rescue Team). Het oordeel van de Verenigde Naties en ook de teams zelf was dat ze op dit ogenblik, gezien onder meer de klimatologische omstandigheden, geen kansen op succes meer hadden. In totaal keren 38 personen terug (22 van B-FAST en 16 voor Luxemburg).

Het veldhospitaal van B-Fast functioneert volledig. De beveiliging van dit hospitaal is nog steeds niet optimaal. Er worden op dit ogenblik diplomatieke stappen gezet bij de Verenigde Naties om deze bescherming te bekomen in afwachting van de aankomst van de Belgische beveiliging. Het dringende vertrek van deze veiligheidsploeg wordt op dit ogenblik georganiseerd door Defensie.