International Film Festival Rotterdam
39th International Film Festival Rotterdam
27 januari - 7 februari 2010

PERSBERICHT 18 januari 2010

Catalaanse documentaires van 'Pompeu Fabra Master'

Het International Film Festival Rotterdam richt, als onderdeel van de Signals-sectie, de schijnwerper op nieuwe films en filmmakers verbonden met de invloedrijke Máster en Documental de Creació (MDC) van de Pompeu Fabra-universiteit in Barcelona. Deze masteropleiding heeft, met docenten als José Luis Guerin en Ricardo Íscar, talentvolle makers voortgebracht zoals Abel Garcia Roure, Isaki Lacuesta, Carla Subirana en German Berger.

Het IFFR presenteert recente Catalaanse documentaires van huidige en voormalige docenten en van filmstudenten van de universiteit Pompeu Fabra in Barcelona. De visie van deze universitaire masteropleiding op documentaire filmkunst heeft het afgelopen decennium een actieve, nieuwe generatie filmmakers beïnvloed. Belangrijke vertegenwoordigers hiervan zijn onder meer Mercedes Alvarez (El cielo gira) en Isaki Lacuesta.

Het festivalprogramma introduceert meerdere nieuwe werken, waaronder Ricardo Iscár's in de jungle van Kameroen gefilmde documentaire Dansa als esperits (Dance to the Spirits) en Victor Garcia's El ex-boxeador (The Former Boxer), een beschouwend portret van de manier waarop de voormalige Europees kampioen boksen Santiago Roja momenteel zijn dagen doorbrengt.

Ander recent werk omvat Carla Subirana's Nadar (Swimming), een verstilde en indringende film over de invloed die de executie, tijdens de Spaanse burgeroorlog, van haar grootvader nog steeds op haar familie heeft. B-Side van filmmaakster Eva Vila (tevens coördinator van MDC), is een caleidoscopische documentaire over de muziekscene van Barcelona; Ich bin Enric Marco van Santiago Fillol & Lucas Vermal volgt de ex-voorzitter van de vereniging van in de oorlog gedeporteerden op een ontmythologiserende reis in zijn verleden; La terra habitada (The Land Inhabited) van Anna Sanmartí is een tastbare, gevoelige film over de essentie van reizen, geproduceerd door MDC-coordinator Marta Andreu.

Isaki Lacuesta, met La leyenda del tiempo (The Legend of Time) geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie in 2006, keert terug in het festival met zijn eerste speelfilm Los condenados (The Condemned) over de gevolgen van een revolutionaire strijd in een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land.
Het Pompeu Fabra-programma is samengesteld door festivalprogrammeur Gerwin Tamsma.

(einde persbericht)

Noot aan de redactie,

International Film Festival Rotterdam