Gemeente Grave

Vliegverkeer Volkel uitgebreid

Vliegbasis Volkel gaat weer avondvliegen

Vliegbasis Volkel start met ingang van 18 januari (week 3) naast het reguliere vliegprogramma, het avondvliegprogramma. Vanaf die datum beoefenen F-16âs gedurende zes weken het vliegen bij duisternis. Het betreft week 3, 4 en 5 (periode van 18 januari tot 5 februari) en de weken week 8 (22 tot 26 februari), week 10 en 11 (8 tot 19 maart). In deze periodes vertrekken de vliegtuigen van maandag- tot en met donderdagavond voor 17.00 uur en staan de laatste landingen gepland voor 23.00 uur.

Â

Avondvliegoefeningen zijn noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak. De vroeg invallende duisternis de komende maanden, maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van F-16 jachtvliegtuigen, zoals momenteel in Afghanistan, vindt steeds vaker plaats bij nacht. Het toestel is goed uitgerust voor nachtelijke operaties. Zo heeft de vlieger de beschikking over geavanceerde nachtzichtapparatuur. Regelmatig moet hiermee worden getraind om deze middelen optimaal te kunnen benutten.

Afgelopen jaar waren ook reeds in oktober, november en december avondvluchten.

Â

Â

Volkelse F-16âs paraat met QRA-taak

Vliegbasis Volkel neemt vanaf vrijdag 15 januari tot vrijdag 19 februari 2010 de Quick Reaction Alert (QRA)-taak over van vliegbasis Leeuwarden. Gedurende deze periode staan twee F-16 jachtvliegtuigen 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat om het Nederlandse luchtruim te beschermen. Binnen enkele minuten kunnen twee F-16's opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Na deze periode neemt vliegbasis Leeuwarden de QRA taak weer over tot 19 maart. De QRA is een belangrijke taak die de Koninklijke Luchtmacht uitvoert in het kader van de nationale veiligheid.

De Koninklijke Luchtmacht voert de QRA-taak uit met F-16's in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16âs van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. De QRA taak wordt door de beide F-16 vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht, Volkel en Leeuwarden vervuld.

Â

Informatie

Staf Voorlichting van Vliegbasis Volkel (0413) 27 66 01, buiten kantooruren 06 53 97 83 61.

Â