Vrije Universiteit Amsterdam

Metagenomische analyse van Acidobacteria en Verrucomicrobia


* Startdatum: 18-01-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Metagenomische analyse van Acidobacteria en Verrucomicrobia


* Spreker: A. Kielak


* Promotor: prof.dr. G.A. Kowalchuk prof.dr. J.A. van Veen


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Enkele van de meest voorkomende bacteriesoorten in de bodem behoren tot de taxonomische groepen Acidobacteria en Verucomicrobiales. Ondanks de beperkte informatie over deze twee groepen, en in het bijzonder over hun rol in de globale bio-geochemische kringlopen, duidt hun grote verspreiding en diversiteit op een mogelijk belangrijke ecologische rol.

Het doel van Kielaks onderzoek is het verkrijgen van informatie over het genomisch potentiaal van uit de bodem afkomstige Acidobacteria en Verucomicrobiales door gebruik te maken van een kweekonafhankelijke benadering, namelijk metagenomics.

Kielak onderzocht de aanwezigheid van Acidobacteria en Verrucomicrobia. De samenstelling van de vegetatie lijkt daarop geen significant effect te hebben. Verder vond zij verschillen in de diversiteit van acidobacteriële sequenties die geïsoleerd zijn via verschillende isolatiemethoden.

Een fosmide metagenomische bank met 28,800 klonen analyseerde Kielak op het voorkomen van uit Acidobacteria- en Verrucomicrobia soorten afkomstige DNA-fragmenten door te zoeken naar specifieke 16S rRNA sequenties in deze fragmenten. Deze klonen zijn volledig gesorteerd en de daarop liggende genen geannoteerd. De analyse van deze genoomfragmenten leverde een glimp op van het functioneel potentieel van de in de bodem levende soorten die tot de Acidobacteria en Verrucomicrobia behoren, en het vormt een uniek dataset die voor toekomstige vergelijkende genomische analyses beschikbaar is.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam