Komende maandag is het blue monday

14/01/2010 10:32

Fonds Psychische Gezondheid

Amersfoort, 14 januari 2010 - Komende maandag is het een bijzonder sombere dag. Althans, als we de Britse psycholoog Cliff Arnall mogen geloven. Volgens hem is de derde maandag van januari officieel de meest deprimerende dag van het jaar, ook wel 'blue monday' genoemd. Het Fonds Psychische Gezondheid roept op om de klachten die te maken hebben met (winter)depressie niet te bagatelliseren. Mensen die kampen met een depressie, hebben langdurige klachten. Niet alleen op één bijzondere dag in het jaar.

Arnall kreeg al eerder kritiek op zijn, naar eigen zeggen, 'wetenschappelijke' formule. In een Canadese krant was te lezen dat verschillende wiskundigen zijn formule een één gaven voor de moeite. Arnall's redenering om tot 'blauwe maandag' te komen is dan ook vrij simpel. In januari is het slecht weer waardoor er veel mensen zich vaker somber voelen. In de derde week van januari zijn goede voornemens vaak alweer verbroken en de gedachten aan kerst zijn naar de achtergrond verdwenen. Vakantie is nog ver weg en de maandelijkse rekeningen stromen weer binnen. De motivatie om iets aan de neerslachtige positie te doen is volgens de vader van de blue monday ver te zoeken.

Adrianne Dercksen, hoofd communicatie en voorlichting van het Fonds Psychische Gezondheid, legt uit: "De winterblues, waar Arnall het over heeft, is iets anders dan een echte depressie. Deze twee mag je niet verwarren. Voor een depressie adviseren wij de klachten serieus te nemen en om hulp te zoeken. Ga dus naar de huisarts. Voor blue monday gelden wat algemenere tips. Pak je goede voornemens (opnieuw) op. Plan nu alvast je vakantie. Neem een lekkere fruitsalade mee voor je directe collega's en ga tijdens de lunch naar buiten voor een stevige wandeling. Kijk in de avond je favoriete serie, of huur een mooie film. Dan kom je deze dag heus wel door."

Meer over depressie op www.psychischegezondheid.nl/depressiecentrum

Het Depressie Centrum is onderdeel van het Fonds Psychische Gezondheid. Het Fonds is een onafhankelijk goed doel en ontvangt geld van donateurs. Wij zetten ons in voor mensen met psychische problemen en hun omgeving. We geven onder andere voorlichting en subsidiëren wetenschappelijk onderzoek en projecten in de zorg.





http://www.psychischegezondheid.nl