Gemeente Voerendaal

\ 14/1/2010 - Rd4 zamelt weer GFT-afval in

Vanaf maandag 18 januari gaat Reinigingsdiensten Rd4 de GFT-afvalinzameling weer hervatten. Begin januari besloot de reinigingsdienst te stoppen met het inzamelen van GFT-afval, naar aanleiding van de strenge vorst.

Doordat het GFT-afval vastvroor in de containers werd het bijna onmogelijk om deze nog te ledigen. Daarnaast werden veel minder GFT-containers dan gebruikelijk aangeboden. Nu de verwachting is dat de temperaturen weer iets omhoog gaan wordt de GFT-inzameling dus weer hervat.

Omdat de bevroren containers nog steeds gevoelig zijn voor het leegkloppen in de wagen en hierdoor sneller kapot gaan, doet Rd4 een beroep op de burger om vóór het aanbieden van de container te controleren of het GFT-afval los in de container zit. Indien het afval vastgevroren zit kan dit met behulp van een steekschop losgemaakt worden.
Enkele tips om vastvriezen van GFT-afval te voorkomen:
- Zet uw container als het kan op een vorstvrije plaats.
- Leg kranten op de bodem van de container.
- Laat keukenafval zoveel mogelijk uitlekken en indrogen voordat u dit in de GFT-container doet.


- Gooi geen warm keukenafval in de container.

Containers waarbij het GFT-afval niet vanzelf loslaat worden ongeledigd teruggeplaatst. In gemeenten waar wordt ingezameld volgens het volume/frequentiesysteem wordt deze handeling wel als een lediging geregistreerd.