Gemeente Eijsden

Carnavalsoptochten 2010

Binnenkort is het weer zo ver. De carnavalsoptochten gaan weer van start. De mensen zijn op dit moment druk bezig met het bouwen van de wagens.

Er zijn wel een aantal spelregels waaraan men zich dient te houden. Deze regels zijn door de burgemeester van de gemeente Eijsden op 18 januari 2008 opgesteld. De belangrijkste voorschriften zetten wij voor u op een rijtje.

Algemeen:

De wagens met bijbehoren moeten zodanig geconstrueerd zijn dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de deelnemers aan de optocht of voor de zich langs de route bevindende personen of goederen. De wielen van de voertuigen dienen zodanig afgeschermd te zijn dat de toeschouwers en de deelnemers aan de optocht hier geen direct contact mee kunnen krijgen.

Na ontbinding van de optocht dienen de deelnemers zo spoedig mogelijk hun voertuigen van de openbare weg te verwijderen.

Geluid

Voor het ten gehore brengen van levende en/of mechanische versterkte muziek is een geluidsniveau van maximaal 90 dB(A), gemeten op drie meter afstand van de geluidsboxen, toegestaan;

Milieu

Het is verboden met een confettikanon of soortgelijk voorwerp op het publiek te schieten.

Verkeer en gebruik van voertuigen tijdens carnaval

Alle deelnemende voertuigen (o.a. motorrijtuigen en aanhangwagens) mogen door deelnemers alleen via een aan de achterzijde gelegen in(op)gang worden bereikt. Zowel aan de zijkanten als voorzijde dient de opbouw van dusdanige hoogte te zijn dat op- en afstappen onmogelijk wordt gemaakt.

Elk wiel van elk deelnemend voertuig (o.a. motorrijtuig en aanhangwagens) dient óf aan de zijkant dusdanig afgeschermd te worden zodat voetgangers nooit onder dan wel tussen de voertuigen kunnen geraken óf te worden begeleid door een persoon die de gehele optocht meeloopt naast dit wiel. Uitzondering hierop zijn de voorwielen van de trekkende motorrijtuigen.

De bestuurder van de deelnemende voertuigen is het verboden onder invloed van alcohol te zijn zoals gesteld in art. 8 van de Wegenverkeerswet 1994.

Het is verboden op de openbare weg personen, anders dan de bestuurder, te vervoeren in of op deelnemende voertuigen voorafgaande aan de start van de optocht dan wel direct na ontbinding van de optocht (art 61b RVV 1990).

Brandveiligheid

Op iedere wagen dient een goedgekeurde Nederlandse brandblusser (min. 6 kg poeder of 6 kg schuim of 6 kg CO²) aanwezig te zijn.

Het volledige document met algemene voorschriften kunt u via de website van de gemeente Eijsden inzien of opvragen bij de heer R. Schmitz van de afdeling GGZ.