TenneT


Nederland sinds oktober 2009 netto-exporteur van elektriciteit

18-01-2010 Nederland is sinds oktober 2009 netto-exporteur van elektriciteit constateren het Centraal Bureau voor de Statistiek en landelijke elektriciteitstransporteur TenneT. De laatste drie maanden van het jaar is de export van elektriciteit naar de omliggende landen groter dan de import. Een van de oorzaken is de lagere elektriciteitsprijs in Nederland ten opzichte van de prijzen in de omliggende landen. Over heel 2009 gezien is Nederland echter nog steeds een importeur van elektriciteit.

Nederland heeft in december 1,3 miljoen MWh aan elektriciteit naar België, Duitsland en Noorwegen geëxporteerd. Daartegenover staat een import van 1,1 miljoen MWh.In het vierde kwartaal van 2009 zijn de prijzen voor elektriciteit in Nederland lager geweest dan in omringende landen voornamelijk door een afnemend verbruik als gevolg van de economische crisis en door de sterke daling van gasprijzen. Omdat het Nederlandse productiepark voornamelijk bestaat uit gasgestookte centrales heeft dit een sterker effect op de elektriciteitsprijzen dan in Duitsland. Daar bestaat het productiepark grotendeels uit kolencentrales. Hierdoor is er meer naar Duitsland geëxporteerd. België heeft vanaf oktober veel elektriciteit uit Nederland geïmporteerd omdat Frankrijk een verminderde productiecapaciteit heeft vanwege grootschalig onderhoud aan centrales. Samen met de altijd stijgende vraag naar elektriciteit in de herfst en winter zorgt dit voor hogere elektriciteitsprijzen in Frankrijk.

De extra uitgevoerde elektriciteit is in Nederland vooral geproduceerd in aardgascentrales. In oktober 2009 is meer dan 1 miljard m3 aardgas ingezet voor productie van elektriciteit. Het is nog niet eerder voorgekomen dat in één maand zoveel aardgas is ingezet. Er zijn vooral enkele gascentrales met hoog rendement die hoge productie hebben gedraaid. Door het hoge rendement en de relatief lagere aardgasprijs liggen deze centrales zeer gunstig in de markt.

CBS
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft tot taak het verzamelen en bewerken van gegevens met als doel het publiceren van statistieken ten behoeve van praktijk, beleid en wetenschap. Naast de verantwoordelijkheid voor de nationale (officiële) statistieken is het CBS ook belast met de productie van Europese (communautaire) statistieken.

TenneT TSO B.V.
Als exploitant van het transportnet en beheerder van het nationale hoogspanningsnet is TenneT verantwoordelijk voor de `snelwegen' van het Nederlandse elektriciteitsnet (met een totale lengte van 9000 kilometer), dat alle regionale netten en het Europese net met elkaar verbindt. Naast het beheer van het landelijk transportnet bewaakt TenneT de betrouwbaarheid en de continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Om de import en export te faciliteren investeert TenneT de komende jaren in een aantal nieuwe interconnecties bijvoorbeeld een vierde interconnectie met Duitsland (Doetinchem-Wesel), en kabels naar Groot Brittannië (BritNed) en Denemarken (COBRA). Hierdoor zullen de energieprijzen in Europa nog meer naar elkaar toe groeien en zal de consument de juiste prijs betalen voor elektriciteit.

Downloads

Day Ahead genomineerde import en exportvolumes Buitenland 2009 (pdf 588,54 Kb)
Day Ahead genomineerde import en exportvolumes NorNed 2009 (pdf 588,60 Kb)
Day Ahead genomineerde import en exportvolumes België 2009 (pdf 588,88 Kb)
Day Ahead genomineerde import en exportvolumes Duitsland 2009 (pdf 589,22 Kb)

Zie het origineel