VU medisch centrum

VUmc start polikliniek anabole steroïden

18 januari 2010

VU medisch centrum start per februari een speciale polikliniek voor gebruikers van anabole steroïden. Hier kunnen (voormalig) gebruikers van anabole steroïden terecht die willen weten of het gebruik van deze prestatieverhogende middelen heeft geleid tot schade aan hun gezondheid.

Het gebruik van anabole steroïden kan onder andere leiden tot onvruchtbaarheid, borstvorming, acne, leverschade, hoge bloeddruk en een scala aan psychische bijverschijnselen.

Tijdens het bezoek aan de polikliniek zal de patiënt zijn klachten en vragen kunnen bespreken met de arts. Daarnaast krijgt de patiënt verschillende vragenlijsten voorgelegd en worden er diverse onderzoeken gedaan. Als de uitslagen daar aanleiding toe geven, wordt een vervolgafspraak gepland of een verwijstraject opgezet. Er worden op de polikliniek geen anabole steroïden voorgeschreven.

In Nederland gebruiken naar schatting 20.000 amateur-sporters anabole steroïden. Gebruikers met gezondheidsklachten bezoeken zelden een arts, waarschijnlijk omdat de middelen op illegale wijze zijn verkregen en omdat de gebruiker vaak op weinig begrip van de buitenwereld kan rekenen. Daarnaast heeft de gemiddelde arts weinig kennis van de gebruikte middelen en de risico's die het gebruik ervan met zich kan meebrengen.

Met de start van deze polikliniek hoopt endocrinoloog Pim de Ronde dan ook een beter inzicht te krijgen in de aard en de omvang van de gezondheidsrisico's die samenhangen met het gebruik van anabole steroïden.