Royal Haskoning


Royal Haskoning Architecten ontwerpt villa op de maan!

18/01/2010

Voor het februarinummer van het populair-wetenschappelijk maandblad Quest heeft Royal Haskoning Architecten haar visie gegeven op het bouwen van een villa op de maan.

De villa is een bolvormige minibiotoop op de maan. Het is een metaforische verwijzing naar de aarde. De villa vormt een contrast met het donkere en ruige maanlandschap. Een gladde transparante bol met binnenin een groene leefwereld.
Het denken buiten de gebaande kaders leidt tot innovatieve oplossingen en typologieën. De villa voorziet volledig in de eigen behoefte, aangezien er niets voorhanden is op de maan. Het is geen traditionele woning met hokjes en kamers maar één doorlopende ruimte zonder wanden. Huis en tuin zijn met elkaar verweven. Alleen de ruimtes waar privacy gewenst is, zoals slaapkamers en badkamers, zijn in afgesloten bollen geplaatst.

Leuk detail is de opbouw in "split levels". Tussen de verschillende vloeren zit een hoogteverschil van 1,20 meter. Doordat de zwaartekracht op de maan maar 1/6 is van die op aarde, kunnen de hoogteverschillen zonder trap overbruggen.

Zie ook: http://architectenweb.nl