Gemeente Stadskanaal

De Hanzehogeschool Groningen, ROC Noorderpoort, de gemeente Stadskanaal en de provincie Groningen doen een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden van een MBO Associate Degree HBO in Stadskanaal. Het predicaat Associate Degree is een tweejarig programma binnen de HBO-bacheloropleidingen en wordt afgesloten met een wettelijke graad.

De opleiding op HBO-niveau kan worden gekoppeld aan het Noorderpoort onder auspiciën van de Hanzehogeschool Groningen. Voor toelating is een Havo- of MBO-4 diploma vereist. Onderzocht wordt welke sectoren binnen de arbeidsmarkt de Associate Degree als wenselijk ervaren en op welke wijze de kansen op een (betere) baan toenemen. Niet alleen schoolverlaters, maar ook werkenden zijn daarvoor in beeld.

Onderzoek richt zich op sectoren Techniek en Zorg

Het onderzoek richt zich vooral op de sectoren Techniek en Zorg. Voor de sector Techniek wordt aangesloten bij de Stichting Engineering Noord, een groep ondernemers die intensief samenwerkt met het Noorderpoort. De stichting heeft tot doel om technisch toponderwijs te realiseren in Noord-Nederland. De gemeente Stadskanaal doet mee aan het onderzoek omdat ze streeft naar een breed onderwijsaanbod. Met een breed aanbod kan tegemoet gekomen worden aan de behoeften van de regionale markt (bijvoorbeeld Refaja-ziekenhuis, diverse industrieën).

Nieuwbouwplannen ROC Noorderpoort

Met het onderzoek wordt ingespeeld op de nieuwbouwplannen van ROC Noorderpoort. Het Noorderpoort is voornemens ruim 10 miljoen euro te investeren in Stadskanaal. De Hanzehogeschool kan besluiten tot een nevenvestiging in Stadskanaal.

Leiding onderzoek

Een stuurgroep bestaande uit Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool, Wim van de Pol, lid van het College van Bestuur van het Noorderpoort en Jan-Willem van de Kolk, wethouder onderwijs van de gemeente Stadskanaal geeft leiding aan het onderzoek en hoopt nog voor de zomer met de resultaten te komen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door HanzeConnect.

* 18 januari 2010