MKB gaat positief het nieuwe jaar in

18/01/2010 10:16

Unique Uitzendburo

Almere, 18 januari 2010 - Ruim 68 procent van de MKB ondernemers is ervan overtuigd dat de Nederlandse economie in 2010 weer gaat groeien. Deze optimistische conclusie blijkt uit de MKB Marktmonitor 2009. Dit onderzoek is uitgevoerd door Unique en TNO en geeft de reacties en bevindingen van 3.399 ondernemers weer. Ondernemend Nederland geeft bovendien aan klaar te zijn voor de explosie aan opdrachten die zij in 2010 verwachten (82 procent).

Na een zwaar economisch jaar maakte Unique eind 2009 samen met TNO de balans op. De MKB'ers van Nederland bleken zeker te zijn getroffen door de crisis, maar kijken vol optimisme uit naar 2010. Naast het genoemde optimisme, verwachten zij het komende jaar nog geen grote tekorten aan kwalitatief personeel. Ondanks de berichten over aankomende vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt, denkt slechts vijftien procent dat er dit jaar al tekorten zullen ontstaan. Door inzicht te bieden in het verwachtingspatroon van het MKB, ondersteunt, adviseert en inspireert Unique ondernemers, zodat zij kunnen focussen op hun core business.

"Het MKB is van nature optimistisch, ondernemers zoeken in iedere situatie naar de mogelijkheden voor hun bedrijf om een optimaal resultaat te behalen", vertelt Jeannine Peek, algemeen directeur van Unique. "Wat we nu merken in de contacten met onze relaties, is dat economisch herstel voor 2010 op de agenda staat. Men verwacht dat het aantal opdrachten sterk gaat toenemen en dat mede daardoor de economie weer gaat groeien. Als ondernemer is het heel belangrijk om goed op de nieuwe ontwikkelingen in te spelen. Voor het komende jaar worden er nog geen personeelstekorten voorspelt, maar wij zien dat er momenteel al sprake is van een kwalitatief tekort. Voor de tweede helft van dit jaar verwachten we ook dat het aantal beschikbare kandidaten flink zal afnemen. In de jaren die volgen zal dit steeds meer een issue worden."





http://www.unique.nl