Novib

Nieuw mondiaal onderwijsfonds hard nodig volgens Oxfam

Den Haag, 18 januari 2010, Miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden krijgen geen basisonderwijs. Dit komt vooral door de inefficiëntie van het huidige mondiale financieringsmechanisme en het gebrek aan investeringen door donoren.

Oxfam publiceert vandaag het nieuwe onderwijs-rapport Rescuing Education for All (hier te downloaden vanaf morgen na 17.00 uur). Uit het rapport blijkt dat 72 miljoen kinderen mede niet naar school kunnen omdat de internationale gemeenschap een fundamentele aanpak van een nieuw onderwijsfonds uitstelt. Oxfam roept de G8 en G20 daarom op om een Mondiaal Onderwijsfonds op te zetten tijdens hun jaarlijkse top in juni in Canada.

Uit een zojuist verschenen UNESCO-rapport komt naar voren dat jaarlijks 16 miljard dollar meer nodig is om ieder kind van kwalitatief goed onderwijs te voorzien. Zonder dit geld, zal het Millennium-doel om elk kind in 2015 op school te hebben, niet gehaald worden.

Het Oxfam-rapport onderstreept de alarmerende teruggang in hulptoezeggingen voor het Fast Track Initiative (FTI). Dit initiatief werd in 2002 door wereldleiders opgezet zodat de kinderen in ontwikkelingslanden overal basisonderwijs kunnen krijgen.

Het schandaal van de ontbrekende miljoenen waar UNESCO vandaag meekwam toont hoe het FTI en andere onderwijsdonoren grondig hebben gefaald, zegt Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib, Hulptoezeggingen voor onderwijs worden in een tijd van economische achteruitgang gemakshalve vergeten.

Naast onvoldoende financiering heeft het FTI ook last van de opstelling van de Wereldbank, zwak bestuur en bureaucratische vertragingen, zo stelt het Oxfam -rapport. Nederland, Groot-Brittannië, de Europese Commissie en Spanje leveren een grote bijdrage aan het FTI, maar andere G8-landen doen niets.

Karimi: Onnodige beperkingen van de Wereldbank en bureaucratie hebben geleid tot onaanvaardbare vertragingen. Bijvoorbeeld, een bijdrage van 20 miljoen dollar aan Jemen, afgesproken in 2006, is nog steeds niet betaald.

Voor kinderen in ontwikkelingslanden dreigt de situatie nog meer te verslechteren door de economische crisis. Maar het geld dat urgent nodig is om kinderen naar school te krijgen, staat op bankrekeningen in Washington.

Het Oxfam-rapport beveelt aan dat het FTI wordt omgezet in een Mondiaal Onderwijsfonds. Dit fonds moet niet afhankelijk zijn van de Wereldbank en flexibel gebruikt kunnen worden om in ontwikkelingslanden kwalitatief goed onderwijs op te zetten.

Over Oxfam Novib
Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.


Noot voor de redactie,

Novib