Productie broomhoudende vlamvertrager stopt

18/01/2010 11:25

Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging

Productie broomhoudende vlamvertrager stopt

De houten emballage- en palletindustrie wordt voortdurend bestookt door alternatieve materialen, met name kunststoffen. De Amerikaanse palletpoolorganisatie iGPS zoekt voortdurend de media, veelal op basis van onjuiste argumenten. Momenteel is Amerikaanse wetgeving in de maak om de chemische vlamvertrager decabroomdifenylether (decaBDE) te verbieden. DecaBDE is een van de meest gebruikte vlamvertragers voor kunststoffen ter wereld en wordt in grote mate gebruikt voor kunststof pallets van iGPS. Amerikaanse officials achten de kans op een verbod op decaBDE zeer groot.

De berichtgeving volgt op de aankondiging dat de drie grootste Amerikaanse producenten van decaBDE de productie en verkoop tussen nu en 2013 geleidelijk afbouwen. Daarna leveren de producenten alleen nog voor toepassingen waarvoor geen enkel bruikbaar alternatief voorhanden is, zoals overeengekomen met het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA).

Eindgebruikers van kunststof pallets dienen op de hoogte te zijn van de risico's die inherent met het gebruik van decaBDE zijn verbonden. Kunststof pallets leveren in een opslagruimte aanzienlijk meer brandrisico's op dan houten pallets. Uit onafhankelijke tests blijkt dat kunststof pallets sneller vlam vatten dan houten pallets en dat het vuur onder plastic pallets veel sneller verspreidt. Zonder chemische brandvertragers wordt dit risico nog verder vergroot.

Bovendien vormen kunststof pallets die decaBDE bevatten een gevaar voor de gezondheid voor personeel en consumenten die mogelijk met de pallets in contact komen. Deze kunststof pallets zijn van grote zorg voor voedselbedrijven en hun klanten.

Bijkomende argumenten om voor houten pallets te kiezen

Vaak wordt verondersteld dat kunststof hygiënischer is dan hout omdat het goed schoon te maken is. Hout heeft een poreuze structuur waarin bacteriën zich zouden kunnen vastzetten en ophopen. In de voedingsindustrie worden daarom regelmatig kunststof pallets gebruikt. Onafhankelijk onderzoek zet hier echter vraagtekens bij. In opdracht van de EPV heeft Stichting Hout Research (SHR) onderzoek uitgevoerd naar het hygiënische gedrag van houten pallets in vergelijking met kunststof pallets. Er bleek geen duidelijk verschil tussen hout en kunststof; wel bestaat bij kunststof pallets het gevaar op versterkte verontreiniging door de voor kunststof specifieke constructie.

Onderzoekers uit Denemarken, Duitsland en Zwitserland hebben verschillende houtsoorten onderzocht op bacterievorming en vergeleken met bacterievorming op kunststof oppervlakten. De resultaten tonen dat hout net zo hygiënisch is als plastic, soms zelfs hygiënischer. Bacteriën dringen niet door de oppervlakte heen en hogedrukreiniging met koud water is een effectieve manier van reinigen.

Houten pallets hebben een lange levenscyclus, zijn repareerbaar en opnieuw inzetbaar. Hout kan bovendien mee in het 'cascademodel': het wordt eerst voor hoogwaardige toepassingen gebruikt en aan het eind van de levensduur gaat het als biomassa de verbrandingsoven in. Kortom: houten pallets kunnen heel lang hergebruikt worden en leveren nauwelijks afval op. Hout is dé duurzame natuurlijke

grondstof bij uitstek. Hout is eeuwig vernieuwbaar. Het gebruik van houten pallets en verpakkingen past dus heel goed bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

In het artikel Hout versus kunststof (EPVisie nr. 24 d.d. juli 2008) van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) staan alle voordelen van het gebruik van houten pallets nog eens puntsgewijs vermeld: http://www.epv.nl/download/EPVisie%2024%20juli%202008.pdf





http://www.epv.nl