AzG: Operatiezalen AzG Haïti 24 uur per dag in bedrijf

17/01/2010 12:56

Artsen Zonder Grenzen

In de operatiezalen die Artsen zonder Grenzen heeft opgezet in Port-au-Prince werken teams 24 uur per dag om de enorme hoeveelheid patiënten te behandelen. De ernstigste gevallen krijgen prioriteit: amputaties en keizersneden. Ervaren medewerkers van Artsen zonder Grenzen zeggen dat ze nog nooit zoveel zware verwondingen hebben gezien.

Ziekenhuis

Eén van de plekken waar de operaties permanent doorgaan, is het Choscal ziekenhuis. Artsen zonder Grenzen is daar gaan werken nadat haar gebouwen in de wijk Martissant zwaar beschadigd raakten. In het Trinité ziekenhuis worden patiënten behandeld onder tentzeil, op het terrein van een ziekenhuis dat zwaar beschadigd raakte door de aardbeving. De teams opereren er in een geïmproviseerde operatiezaal.

Patiënten in kruiwagens

In Carrefour, een erg zwaar getroffen wijk, is Artsen zonder Grenzen net gestart in een ziekenhuis met twee operatiezalen. De bevolking reageerde onmiddellijk, zegt één van de noodhulpcoördinatoren van Artsen zonder Grenzen, Hans van Dillen: 'Toen mensen zagen dat we begonnen te werken in Carrefour, dromden ze samen rond de ingang. Patiënten werden gebracht in kruiwagens en op de rug van anderen.

Overstelpt met gewonden

Er zijn ook andere ziekenhuizen in de omgeving, maar die zijn al overstelpt met gewonden. Bovendien hebben ze maar weinig Haïtiaans personeel en beperkte voorraden.

Hulpvluchten omgeleid

De zoektocht naar meer gebouwen die bruikbaar zijn als ziekenhuis gaat door. Ook werken de teams hard om meer medisch personeel en materiaal het land in te krijgen. Hier is het grootste probleem de luchthaven, die niet genoeg capaciteit heeft. Een aantal hulpvluchten moest al worden omgeleid. Door gebrek aan toestemming om te landen heeft de aankomst van het zo dringend nodige opblaasbare ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen 24 uur vertraging opgelopen.

70 extra hulpverleners

Artsen zonder Grenzen is er wel in geslaagd om 70 extra internationale medewerkers Port-au-Prince in te krijgen, meestal via buurland de Dominicaanse Republiek. Zij nemen een deel van het werk over van de 30 medewerkers die al ter plaatse waren toen de aardbeving gebeurde.

Ernstige zorgen

Het is duidelijk geworden dat sommige van onze Haïtiaanse medewerkers de ramp niet hebben overleefd. Artsen zonder Grenzen probeert sommige van hen nog steeds te lokaliseren, en maakt zich ernstige zorgen om hun welzijn.

Voedsel en drinkwater

De teams zeggen dat ze zich veel zorgen maken over het voedsel en drinkwater in de stad, en dat het gebrek daaraan de spanningen vergroot. Er is weinig merkbaar van grootschalige distributie van hulp. Er zijn meer en meer plunderingen, die nog niet gepaard gaan met geweld.

Andere medische activiteiten

Artsen zonder Grenzen breidt haar hulpoperatie aanzienlijk uit. Teams zullen de situatie verkennen in delen van de stad waar de nood naar verwachting net zo hoog is. Artsen zonder Grenzen wil zo snel mogelijk andere medische activiteiten opzetten. Daaronder vallen bijvoorbeeld mobiele klinieken voor gebieden waar geen functionerende gezondheidszorg is en psycho-sociale gezondheidszorg voor mensen die getraumatiseerd zijn door de gebeurtenissen.





http://www.artsenzondergrenzen.nl