MKB-Nederland


18 januari 2010
Boetebeleid Arbeidsinspectie effectief

Het boetebeleid van de Arbeidsinspectie dat sinds 2005 in werking is getreden, is effectief. Dat staat in de evaluatie van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) die minister Donner van Sociale Zaken vorige week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gaat om boetes voor werkgevers die illegale werknemers aan het werk zetten.

Sinds 2005 krijgen bedrijven die de regels overtreden een boete van EUR 8.000 per illegale werknemer. Particulieren moeten EUR 4.000 per werknemer betalen. Sinds de invoering van het nieuwe boetebeleid door de Arbeidsinspectie, daalde het aantal controles dat tot een boete leidde van 26 procent in 2005 naar 17 procent in 2009. Uit de evaluatie blijkt dat het boetebeleid van de Arbeidsinspectie niet alleen beter werkt dan het bestraffen van werkgevers via het strafrecht. Het gaat ook sneller, is duidelijker en schrikt af.

Minister Donner gaat binnenkort onderzoeken hoe werkgevers die regelmatig de wet blijven overtreden, het beste zijn aan te pakken. Stillegging en zelfs bedrijfssluiting zullen hierin overwogen worden. Het UWV krijgt in de toekomst de mogelijkheid om een tewerkstellingsvergunning te weigeren of in te trekken.