Gemeente Anna Paulowna

Nieuw voorlichtingsproject voor kinderen over leven met visuele beperking

Leerlingen van basisschool De Hofstee in Den Helder hebben meegedaan aan een nieuw voorlichtingsproject gericht op mensen met een visuele beperking. Tijdens dit project vertelt Marjan Doets over haar visuele beperking waar zij vorig jaar plotseling mee te maken kreeg. Ook ervaren de leerlingen in de gymzaal aan de hand van diverse sportieve oefeningen hoe het is om visueel beperkt te zijn. Hierbij wordt Marjan ondersteund door haar man Kees Doets.

Sportservice Noord-Holland

Sportservice Noord-Holland voert het project (S)Cool on Wheels in Noord-Holland uit. Scholen kunnen vanaf nu een keuze maken of zij willen deelnemen aan de variant waarbij mensen met een lichamelijke beperking op school komen en de leerlingen gaan sporten in een rolstoel of deze nieuwe variant, die in zijn geheel gericht is op het leven met een visuele beperking.

Opnieuw leren

Marjan Doets heeft de ziekte van Leber. Een erfelijke ziekte, waarvan ze niet wist dat het in haar familie voorkwam. Bij deze ziekte sterft de oogzenuw onherstelbaar af. Binnen enkele weken was het zicht van Marjan dusdanig slecht dat zij bij Visio het Loo-erf in Apeldoorn terecht kwam. Daar heeft zij geleerd om weer zelfstandig door het leven te gaan. Koken, wassen, naar de winkel gaan en zelfs sporten, ze moest het allemaal opnieuw leren. Ze vertelt vol overgave haar verhaal en de leerlingen van groep acht luisteren aandachtig.

Ziende helpt de blinde door gymzaal

Â

Na het verhaal van Marjan gaan de leerlingen in de klas een aantal oefeningen doen, uiteraard alles zonder iets te kunnen zien. Ze ruiken in potjes, gaan met een taststok lopen en ze leren zelfs braille lezen. Daarna is het tijd om naar de gymzaal te gaan. âElkaar vertrouwenâ, dat zijn de magische woorden in deze les. In tweetallen moet de âziendeâ de leerling met een visuele beperking veilig door de gymzaal leiden wat natuurlijk nog best lastig is met al die banken en kasten. Vervolgens gaan de leerlingen in drie vakken aan de slag. In het eerste vak wordt goalball gespeeld, een sport specifiek voor mensen met een visuele beperking. Bij vak twee gaan de leerlingen met behulp van hun taststok opzoek naar diverse sport- en spelmaterialen, kasten en banken zijn hierbij lastige obstakels. In het derde vak wordt er een âblindenelastiekraceâ gehouden. De leerling met een visuele beperking zit aan een elastiek en moet proberen om zo snel mogelijk drie tennisballen op de pionnen aan de andere kant van de zaal te leggen. Er loopt altijd een leerling mee die de âblindeâ coacht.

Leukste gymles ooit

Na afloop zijn de leerlingen enthousiast. Het blijkt de leukste gymles ooit te zijn geweest en ze hebben enorm veel van Marjan geleerd. Dit nieuwe voorlichtingsproject valt onder (S)Cool on Wheels. Bij (S)Cool on Wheels bezoeken mensen met een beperking scholen om de leerlingen duidelijk te maken dat zij niet zielig zijn en nog heel veel kunnen.

Meer informatie of aanmelden

Voor meer informatie of aanmelding kan contact worden opgenomen met Loes Boetes, projectcoördinator aangepast sporten. Dit kan op telefoonnummer (0224) 21 47 74 of per mail naar lboetes@sportservicenoordholland.nl. Fotoâs van het project staan op de website van Sportservice Noord-Holland.