Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2010Z00607

Vragen van de leden Wolbert en Kraneveldt-van der Veen (beiden PvdA) aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over zwemles voor kinderen met een beperking. (Ingezonden 14 januari 2010)


1
Bent u bekend met het onderzoek van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) "Leren zwemmen- een taak van onderwijs? Gemeenten? BSO's? Of toch van de ouders"? 1)


2
Deelt u de conclusie van de onderzoekers dat zoveel mogelijk kinderen met een zwemdiploma van school moeten gaan, omdat er in ons land nou eenmaal veel water is, maar ook omdat kinderen daardoor op meer terreinen kunnen participeren en het bovendien een positief effect heeft op hun motoriek?


3
Deelt u de mening dat een optimaal uitgangspunt een integraal beleid zou moeten zijn zodat zwemvaardigheid ook binnen andere beleidsterreinen (jeugdbeleid, Wet maatschappelijke ondersteuning, onderwijs) wordt geadopteerd? Indien dit het geval is, hoe gaat u dit integrale beleid verder stimuleren?


4
Kunt u aangeven op welke wijze de zwemlessen voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, die veelal in kleinere groepen dient plaats te vinden, tot stand wordt gebracht?


5
Kunnen ouders van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking gebruik maken van een Persoonsgebonden budget om zwemlessen voor hun kind te financieren? Indien dit niet het geval is, wat zijn dan de financieringsmogelijkheden voor deze zwemlessen, die vanwege individuele en/of speciale aanpak veel duurder zijn dan reguliere zwemlessen?


6
Bent u bereid onderzoek te doen naar de knelpunten die ouders ervaren bij het aanvragen van zwemlessen voor kinderen met een lichamelijke dan wel verstandelijke beperking en de Kamer hierover vóór 1 juni 2010 te informeren?


1) www.zwemvaardigheid.nl: "Leren zwemmen"