Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Internetconsultatie over conceptregeling plankosten exploitatieplan van start

18-01-2010

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft de conceptregeling plankosten exploitatieplan vastgesteld voor internetconsultatie. Deze regeling zal gelden voor alle grondexploitatieplannen.

De regeling is de vrucht van intensieve samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Vereniging van Grondbedrijven (VvG), de Vereniging Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De bedoeling is dat particuliere eigenaren beter beschermd worden door een begrenzing van de plankosten die de gemeente in rekening mag brengen. Dit vergroot de rechtszekerheid. Ook gaan de administratieve lasten voor gemeenten en de rechterlijke macht omlaag.

De conceptregeling plankosten exploitatieplan bevat regels over de hoogte en begrenzing van enkele kostensoorten van grondexploitatie. Dat zijn de ambtelijke kosten die een gemeente maakt bij grondexploitatie:

- de kosten van de voorbereiding en het toezicht op de uitvoering van voorzieningen en werken,

- de kosten van het opstellen van gemeentelijke ruimtelijke plannen,
- de overige gemeentelijke apparaatskosten voor het project. Niet alle kosten worden meegenomen. Zo lopen de begeleidingskosten voor onderzoeken per project te zeer uiteen.

De regeling moet door de gemeente worden toegepast bij exploitatieplannen als bedoeld in de Wro. Daarnaast leent de regeling zich ook voor toepassing bij vrijwillige contracten over grondexploitatie.

Gekozen is voor een forfaitaire regeling, omdat die:
* meer rechtszekerheid biedt aan de eigenaren. Zij weten vooraf exact wat ze aan plankosten kwijt zijn. Die kosten zijn immers onafhankelijk van het aantal daadwerkelijk gemaakte ambtelijke uren;

* de gemeente administratief werk (tijdschrijven) en nacalculaties bespaart;

* het aantal mogelijke geschilpunten bij een eventuele beroepsprocedure bij een exploitatieplan vermindert en zo de gemeente en de bestuursrechter ontlast.

De komende vier maanden kan eenieder opmerkingen inbrengen via de rijkswebsite www.internetconsultatie.nl. Inwerkingtreding is voorzien op 1 oktober 2010. De conceptregeling en een bijbehorend en eenvoudig toepasbaar Excelmodel komen ook beschikbaar op de websites van VROM, VNG, VvG, NEPROM en NVB.