Friese waterschappen

fosforhoudend afvalwater

Bedrijven gaan heffing betalen op fosforhoudend afvalwater

maandag, 18 januari 2010

Als het aan het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân ligt, gaan bedrijven die fosfor lozen op het afvalwater de kosten voor het verwijderen zelf betalen. Met deze maatregel wordt de rekening neergelegd bij de vervuilers zélf en niet langer verdeeld over alle belastingbetalers.

Dagelijks bestuurslid Roel de Jong: `Het is mij al langer een doorn in het oog dat kosten die worden gemaakt voor het verwijderen van fosfor door alle belastingbetalers moeten worden opgebracht. Onder het motto `de vervuiler betaalt' komt met deze maatregel hieraan nu een einde.'

De lozing van fosfor op het oppervlaktewater is slecht voor het milieu en daarom wordt afvalwater dat op de rioolwaterzuiveringsinstallaties binnenkomt zo veel mogelijk ontdaan van fosfor, voordat het gezuiverde water terug gepompt wordt naar het oppervlaktewater. Een beperkt aantal bedrijven is verantwoordelijk voor een groot deel van het fosfor dat binnenkomt op de Friese zuiveringsinstallaties. Het gaat relatief om een klein aantal bedrijven. Alléén bedrijven die grote hoeveelheden fosfor lozen kunnen een aanslag van het waterschap verwachten. De bedrijven die dit aangaat, ontvangen hierover binnenkort een brief. Voor andere bedrijven en huishoudens heeft de invoering van de heffing geen gevolgen.

Wetterskip Fryslân hoopt dat de nieuwe heffing, die vanaf 2011 moet ingaan, bedrijven stimuleert na te denken over manieren om hun fosforlozingen te verminderen.