FNV KIEM

Freelancers in omroepland willen betere leveringsvoorwaarden

maandag 18 januari 2010

Freelancers in omroepland roepen de sector op om gezamenlijk dezelfde leveringsvoorwaarden te hanteren. Met die oproep hopen de zelfstandige professionals een verdere verslechtering van de voorwaarden, waaronder zij moeten werken, tegen te gaan. FNV KIEM, Vereniging Crewbelangen en CNV Media onderschrijven de oproep en zoeken gezamenlijk de dialoog met producenten en opdrachtgevers.

De voorwaarden waaronder professionele freelance camera- en geluidsmensen werken, staan al jaren onder druk. De markt hanteert het principe: voor jou tien anderen. Het resultaat is een markt waarin steeds meer voor steeds minder moet, waardoor kwaliteit en vakmanschap onder druk komen te staan.

Voor de toekomstbestendigheid van de branche is het volgens de beroepsorganisaties hoog tijd dat er een minimum aan de voorwaarden waaronder freelancers in omroepland werken wordt gesteld. Daarom roepen zij hun achterban op om een aantal standaardnormen in hun leveringsvoorwaarden op te nemen waaronder: betaling binnen 30 dagen, een halve dag = 5 uur en qua overuren 150 procent tussen 10 en 12 uur, 175 procent tussen 12 en 14 uur en 200 procent na 14 uur. "Dit is echt niet veel gevraagd en moet wat ons betreft de standaardnorm worden waaronder freelance camera- en geluidsmensen werken in omroepland," zegt Martin Kothman, bestuurder bij FNV KIEM.

Een nieuwe norm in de markt zetten doe je niet zomaar. "Het is belangrijk dat de overgrote meerderheid van de freelancers meedoet, want alleen samen kun je slechte voorwaarden wijzigen," aldus Kothman. De belangenorganisaties FNV KIEM, Vereniging Crewbelangen en CNV Media organiseren in februari een gezamenlijke avond op het Mediapark om dit gezamenlijke initiatief nog meer kracht bij te zetten.