Ministerie van Financiën

FIOD-ECD, Politie en OM leggen voor miljoenen euro nationaal en internationaal conservatoir beslag op onroerend goed, voertuigen en kunst

Nieuwsbericht | 18-01-2010 | FIOD-ECD

Nationale en internationale samenwerking leidde gisteren en vanochtend tot conservatoire beslagleggingen en doorzoekingen door FIOD-ECD, Politie en het Openbaar Ministerie in onder meer Maarssen, Den Bosch, Amsterdam, Woerdense Verlaat, de Nederlandse Antillen, Portugal en Frankrijk.
Daarbij is beslaggelegd op een groot landgoed in Maarssen, een penthouse in een Rotterdamse woontoren, diverse andere panden, een wijncollectie, evenals diverse kunstvoorwerpen en schilderijen van onder meer Renoir, Van Dongen en Picasso.

Alle inbeslaggenomen goederen zijn eigendom van een 52-jarige zakenman, die ervan wordt verdacht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. Tevens is beslaggelegd op de vordering die Willem H. heeft op bovengenoemde verdachte, of de aan de hem gelieerde rechtspersonen. De totale waarde van de inbeslagnames is op dit moment niet exact weer te geven, maar loopt in de miljoenen.

De beslagleggingen en doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek dat onder regie van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) uitgevoerd is en de komende tijd gecontinueerd wordt. Het BOOM treedt hierbij op voor het Arrondissementsparket Amsterdam. Een multidisciplinair onderzoeksteam dat zich met dit onderzoek bezighoudt, bestaat uit opsporingsambtenaren van het politiekorps Amsterdam-Amstelland, de Nationale Recherche en de FIOD-ECD.
In totaal werkten ruim honderd personen aan de nationale en internationale beslagdag op 12 en 13 januari.