Later met pensioen door winterweer

18/01/2010 13:58

Schuitemaker

Rijssen - "Zo gek als met dit winterweer heb ik het nog niet vaak meegemaakt", vertelt Bertus van Os, servicemonteur bij Schuitemaker Industrial, leverancier van strooimachines en sneeuwploegen in Rijssen. Dat zelfs Van Os verbaasd is over de aanhoudende winter wil trouwens wat zeggen: hij werkt al zo'n 44 jaar als servicemonteur voor de winterdienst. Eigenlijk had van Os - inmiddels al 65 - ook allang met pensioen kunnen zijn. Mede op verzoek van zijn werkgever heeft hij dat deze strenge winter nog maar even uitgesteld. Waar sneeuw en vorst al niet toe kunnen leiden..

Schat aan ervaring

De kennis en ervaring van Van Os is voor de klanten van Schuitemaker, zoals gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat, zeer waardevol. Hij kent elk boutje en moertje van met name de Epoke-strooimachines. een merk dat nu door Schuitemaker in Nederland wordt geïmporteerd. Commercieel manager winterdienst Ruud Aartsen: "Bertus is meegekomen van de vorige importeur en hij weet echt alles van deze strooimachines, maar ook van andere merken. Zelfs de "oude beestjes", die nu her en der van stal zijn gehaald, hebben voor Bertus geen geheimen. Hij krijgt ze aan de praat en onze jongere servicemonteurs staan er vaak met verbazing naar te kijken". Van Os vindt vooral dat hij alle klanten van zijn bedrijf en zijn andere collega's nu niet in de steek kan laten. "Het is mooi werk dat ik altijd met veel plezier heb gedaan", zegt van Os. "Ik vind de lente bovendien een veel mooier seizoen om met pensioen te gaan", voegt hij er lachend aan toe.

Geen zout, geen strooimachines, geen sneeuwploegen?

Met alle berichten over dreigende zouttekorten zullen er ook wel geen strooimachines en sneeuwploegen meer zijn te leveren? Aartsen van Schuitemaker: "Onze voorraden zijn inderdaad flink geslonken. Maar we leveren nog wel, zij het mondjesmaat. Ook onze fabrikanten, in Denemarken, Zwitserland, Frankrijk en de Verenigde Staten, kampen met extra vraag op hun thuismarkt en uit heel vele andere landen. Ze draaien allemaal wel op volle toeren, dus echte schaarste zie ik nog niet ontstaan. Voor noodgevallen hebben we hier trouwens ook nog demomachines en -ploegen achter de hand of we vinden samen een andere oplossing. Onze strooimachines kunnen bijvoorbeeld ook zand strooien. De mobiele telefoon van Van Os gaat. "Sorry hoor, ik moet nu echt weg, een slijtstrook van een sneeuwploeg vervangen. Moet wel opgelost, anders kan die chauffeur vannacht niet uitrijden." En weg is de ervaren servicemonteur met zijn 44 jaar ervaring...