Senternovem

18-01-2010 | Vernieuwd energielabel opent deur naar besparing

Een gecertificeerd adviseur heeft een woning of gebouw grondig bekeken en een energielabel opgesteld. Hoe nu verder? Er zijn genoeg (financiële) instrumenten om er meer van te maken.

Het energielabel informeert kopers in één oogopslag over het energieverbruik van woningen en gebouwen, én over de mogelijke besparingsmaatregelen in datzelfde pand. Een energielabel opent daarmee de deur naar energiebesparing en naar verlaging van de maandelijkse lasten. Dit geldt voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw. Op www.energielabelgebouw.nl/ vindt u een overzicht van subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Handige online tools

Zo helpt de Postbus 51-campagne `Haal meer uit je huis' en de bijbehorende website www.meermetminder.nl huiseigenaren om energiebesparing op simpele wijze te realiseren. De Energiebesparingsverkenner is een slim instrument, er is een versie voor woningen en projecten en een versie voor utiliteitsbouw.

Via www.energiebesparingsverkenner.nl is de versie voor woningen en projecten beschikbaar. Deze `tool' zet binnen een paar muisklikken de mogelijke maatregelen plus besparingsopties op een rijtje. De versie voor utiliteitsbouw is te bereiken
via www.agentschapnl.nl/utiliteitsbouw.

Subsidies

Een extra steun in de rug is het beschikbare arsenaal aan financiële regelingen: de overheid stimuleert energiebesparing ook met subsidies. Zo zijn er onder meer subsidies voor duurzame warmte, de productie van duurzame elektriciteit of gas en isolatie van vloer, dak, gevel en glas. In de Nationale Hypotheek Garantie norm 2009 is de mogelijkheid geïntroduceerd om maximaal EUR 6.500 extra te lenen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit extra bedrag wordt door de NHG buiten de toetsing voor de maximale financieringslast gehouden.

Een handig instrument is de Energiesubsidiewijzer. Die biedt een overzicht van de financiële regelingen per woonplaats. De website www.energiesubsidiewijzer.nl is dan ook een prima startpunt. Voor energiebesparende maatregelen in de utiliteitsbouw en in huurwoningen is de Energie Investeringsaftrek (EIA) mogelijk interessant. Voorwaarde is dat het energielabel minimaal twee stappen is verbeterd of minimaal op
Wijzigingsdatum | 18-01-2010