Senternovem

18-01-2010 | Energielabel 2010: wat is er veranderd?

Het vernieuwde energielabel heeft een nieuwe lay-out gekregen. In één oogopslag is te zien welke energieklasse een woning of gebouw heeft. Ook is direct zichtbaar om wat voor type woning het gaat, of, als het om een gebouw gaat, wat de belangrijkste gebruiksfunctie is. Hiermee wordt het gemakkelijker om energielabels te vergelijken, daar waar het dezelfde woning of gebouw(functie) betreft.

Verder is het totale energiegebruik voor een woning of gebouw voortaan uitgesplitst in elektriciteit, gas en warmte. Ook staat voor gebouwen op het voorblad een CO2-berekening en is een verdeling van de gebruiksfuncties naar oppervlak en percentage terug te vinden. Het energielabel biedt daarnaast nog nadrukkelijker meer informatie over energiebesparende maatregelen die nog mogelijk zijn.

Aangepaste methodiek
Een andere belangrijke wijziging is de verandering in de opnamemethodiek per 1 januari 2010. De belangrijkste aanpassingen zijn:

* Striktere eisen aan de opnamemethode (nieuw opnameformulier, duidelijkere instructies met meer voorbeelden en uitleg
* Uitbreiding van het aantal bouwkundige constructies en installaties dat gewaardeerd kan worden

* Aangepaste en scherpere eisen aan het kwaliteitsborgingsysteem
* Scherpere bepalingen voor de controle en sanctionering door certificerende instellingen

* De verplichting voor het verstrekken van de opnamegegevens aan de klant

* Diplomavereisten voor de individuele adviseur

Verder dient een adviseur die een energielabel opstelt op basis van een soortgelijke `representatieve' woning, de woning wel te bezoeken om gegevens ter plekke te controleren.

Verplichte rapportage opnamegegevens
Als de verkoper van een woning of gebouw een energielabel verstrekt zonder opnamegegevens, kan de koper die informatie voortaan kosteloos opvragen bij het adviesbureau dat de keuring heeft verricht. Deze verplichting is ingesteld omdat de opnamegegevens van groot belang kunnen zijn voor kopers die energiebesparende maatregelen willen treffen.

Klachtenloket
Een andere verandering is dat per 1 januari een klachtenloket voor afgegeven energielabels is ingesteld. Ontevreden woningeigenaren dienen in het geval van een klacht over hun energielabel in eerste instantie contact op te nemen met de energielabeladviseur. Als die de klacht niet naar tevredenheid oplost, kan een beroep worden gedaan op de klachtenregeling via een digitaal klachtenloket. Via www.energielabelklachten.nl komt de klacht terecht bij de Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector (KBI). Zij komt met een niet-bindend advies. Is de klacht dan nog niet naar tevredenheid opgelost? Dan kan het geschil voorgelegd worden aan de geschillencommissie voor energielabels.

Energielabels uit 2008, 2009: leeswijzer
Wat gebeurt er met de energielabels die in 2008 en 2009 zijn afgegeven? Het oorspronkelijke label blijft rechtsgeldig tot tien jaar na opnamedatum. Eigenaren van labels `oude stijl' kunnen vanaf 1 januari kosteloos een leeswijzer downloaden
via www.energielabelgebouw.nl (voor professionale partijen). Dit aanvullende document toont de energieprestatiegegevens volgens de opmaak van het vernieuwde energielabel en met meer uitleg. Het originele energielabel afgegeven in 2008 en 2009 behoudt zijn rechtsgeldigheid.

Meer informatie voor consumenten
Voor meer informatie over het nieuwe energielabel voor consumenten zie www.vrom.nl/energielabel.
Wijzigingsdatum | 18-01-2010