Grondige bijdrage WRR aan vernieuwingsdebat ontwikkelingssamenwerking

18/01/2010 14:19

ICCO

Utrecht 18 januari 2009

Het vandaag door de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid gepresenteerde rapport 'Minder pretentie, meer ambitie' geeft een belangrijke kwaliteitsimpuls aan het debat over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Het rapport is genuanceerd, overstijgt de waan van de dag en bevestigt grotendeels de koers die ICCO voor de komende jaren heeft uitgezet.

Er is geen algemeen geldige theorie voor ontwikkeling, die verklaart onder welke omstandigheden welke vorm van hulp nuttig is, concludeert de Raad. ICCO deelt deze analyse en vindt een genuanceerd oordeel over de effectiviteit van hulp daarom op zijn plaats.

'Fouten zijn niet erg, als je er maar van leert', stelt de Raad. Dat gebeurt nu te weinig, onder meer door de bijna onontkoombare maatschappelijke druk op het tonen van enkel positieve resultaten. ICCO steunt de oproep van de WRR om in Nederland meer te investeren in kennis, innovatie en leren.

Het rapport legt helaas te eenzijdig het accent op economische ontwikkeling. Er is nauwelijks aandacht voor andere noodzakelijke voorwaarden voor duurzame ontwikkeling, zoals mensenrechten, gelijke machtsverhoudingen en betere toegang van grote groepen mensen tot basisvoorzieningen. ICCO pleit voor een bredere definitie van ontwikkeling, inclusief politieke, economische en sociaal-culturele dimensies en met oog voor universele ijkpunten, zoals het internationaal recht.

Maatschappelijk middenveld

De waarde van organisaties als ICCO is in het rapport onderbelicht. Zij zijn van groot belang als waakhond tegenover overheden, voor het verdedigen van de belangen van buitengesloten mensen en voor de verbinding tussen maatschappelijke organisaties wereldwijd. De WRR ziet weliswaar een 'unieke profileringskans' voor Nederland als internationaal expert op het gebied van maatschappelijk middenveld, maar ziet ngo's vooral als uitvoerder van overheidsbeleid.

ICCO vernieuwt

Het WRR-pleidooi voor diepgaande expertise, thematische specialisatie, samenwerking met de juiste partijen op het juiste moment, het verschuiven van zeggenschap naar ontwikkelingslanden en de zorg voor het 'wereldwijde publieke domein', sluit uitstekend aan op de vernieuwing die ICCO heeft ingezet en eind dit jaar grotendeels zal afronden.

Met interessante denkrichtingen verdiept het WRR-rapport het debat over de fundamentele vraag hoe het armoedevraagstuk kan worden opgelost in een snel veranderende wereld. Minder waardering heeft ICCO voor de managementachtige adviezen over de organisatie van ontwikkelingssamenwerking waartoe de WWR zich heeft laten verleiden. Eerst is een debat vereist tussen politiek en overheid, wetenschappers, ngo's en de private sector. En vooral ook met vertegenwoordigers uit ontwikkelingslanden.