Politie Zaanstreek-waterland

Achtervolging drankrijder

Purmerend, 17-01-2010 o Zondagavond heeft de politie een 39-jarige bestuurder uit De Rijp aangehouden.

De automobilist verkeerde onder invloed en reed met gevaarlijk hoge snelheid met zijn bestelauto door de binnenstad van Purmerend. Door rood, over fietspaden en door een voetgangersgebied, bracht had hij het overige verkeer ernstig in gevaar. Na een wilde achtervolging konden agenten de man uiteindelijk op de Zuiddijk aanhouden.

De politie was de drankrijder op het spoor gekomen door een melding eerder op de avond, omstreeks 20:30 uur. Een getuige, een 33-jarige man uit Beverwijk, zag de slingerender auto met zeer hoge snelheid over de A10 richting Zaanstad rijden en belde de politie. Een politieauto kon de bestuurder korte tijd later opwachten op de afrit van de A7 ter hoogte van de Zuidoostbeemster. De bestuurder negeerde het zwaailicht en de sirene van de politieauto en bleef met hoge snelheid zijn weg vervolgen. Via de Gedempte Where richting Looiersplein, Schapenmarkt en tegen de richting in weer terug naar de Gedempte Singelgracht. Op de Zuiddijk kon de auto uiteindelijk, met behulp van meerdere politie-eenheden, klem worden gereden waarna de verdachte hevig verzet pleegde en hij met geweld werd aangehouden. Op het politiebureau bleek dat de man drie keer zoveel alcohol op had als toegestaan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed, gevaarlijk weggedrag en het doorrijden na een ongeval.

De verdachte heeft op het Looiersplein een voertuig aangereden waarvan de eigenaar zich op het politiebureau heeft gemeld. Volgens een getuige heeft de man ook op de A10, op de afrit Oostzaan, een witte auto geschampt. Het is mogelijk dat er meer mensen zijn die schade hebben geleden door de verdachte. De eigenaar van de witte auto en mogelijk ook andere gedupeerden worden verzocht zich te melden op het politiebureau.