Gemeente Nieuwegein



Koninklijke Onderscheiding voor Ad van Liempt

maandag, 18 januari 2010

Ad van Liempt (1949) is afgelopen vrijdag 15 januari benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van Liempt ontving deze Koninklijke Onderscheiding voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse Journalistiek. Burgemeester Cor de Vos van Nieuwegein reikte hem de versierselen uit.

Ad van Liempt was erg vereerd met de benoeming, maar ook zichtbaar verrast: "Ik sta met mijn mond vol tanden en dat overkomt me niet vaak", zei van Liempt toen burgemeester Cor de Vos hem het lintje van zijn Koninklijke Onderscheiding opspelde. "Jij bent een 'homo universalis', een universele mens zoals die eigenlijk niet meer bestaat: journalist, geschiedkundige, schrijver, programmamaker, hoofdredacteur, lector. Een sportman in hart en nieren, een bekwaam bestuurder en een zorgzame vader, opa en echtgenoot", aldus burgemeester de Vos.

Journalistiek talent

Van Liempt werkte mee aan talloze tv-uitzendingen en stond aan de wieg van nieuwe, succesvolle programma's. Zo was hij onder andere hoofdredacteur van Nova. Met 'Andere Tijden' en -recent- 'De Oorlog', heeft hij op televisie het onderwerp geschiedenis voor een groot publiek tot leven gebracht.

De interesse van Van Liempt in geschiedenis komt ook tot uiting in zijn boeken. In 2002 publiceerde hij 'Kopgeld', het onthullende en schokkende boek over de activiteiten van Amsterdamse jodenjagers in 1943. Hij schreef verder onder meer het boek 'DOS, het Wonder van Utrecht', dat gaat over het kampioenschap in 1958 van DOS , de voorloper van de Nieuwegeinse voetbalclub waarvan Van Liempt sinds vorig jaar commissaris is. Onlangs verscheen het boek 'De Oorlog', naar de gelijknamige televisieserie. Het boek vertelt het verhaal van de overheersing van Nederland én het toenmalige Nederlands-Indië door Duitsland en Japan.

Inwoner van Nieuwegein

Ad van Liempt woont sinds 1973 in Nieuwegein. Burgemeester de Vos: "Ik geloof dat je het naar je zin hebt in Nieuwegein. Zoals je zelf zegt: in Nieuwegein heb je alles bij de hand. Je bent ook betrokken bij de Nieuwegeinse samenleving. Zo ben je een graag geziene gast bij het Literair Café en ook op sportief vlak heb je het een en ander voor Nieuwegein betekend. Als tafeltennisser vierde je vele jaren successen bij VTV Nieuwegein. Van deze vereniging was je ook vijf jaar voorzitter. In die tijd haalde je diverse internationale tafeltennisevenementen naar Nieuwegein. Daar waren wij als gemeente natuurlijk erg blij mee. Stiekem hopen we dat je, nu je met pensioen bent, nog meer voor onze stad wilt betekenen. Want dat heeft Nieuwegein nodig: mensen waar we trots op kunnen zijn," aldus de Vos.