Gemeente Eemnes

2009 is ook omgevlogen. Vorig jaar leek de crisis te gaan zorgen voor een moeilijk en zwaar jaar. Gelukkig zijn de somberste voorspellingen van het CPB niet uitgekomen. We blijken als Nederland ten opzicht van de rest van Europa redelijk door de crisis heen te komen. Natuurlijk lang niet alle leed is geleden en voor een ieder die zijn of haar baan heeft verloren betekent dat een enorme klap. Een proces van verwerken en een proces van de tering naar de nering zetten. Dat hakt er dan behoorlijk in.

Op het niveau van de gemeente Eemnes valt het voorlopig nog mee. Weliswaar een gestegen werkloosheid, maar in oktober bedroeg deze ca 3,5% en dat is economisch gezien niet meer dan een frictie werkloosheid (conjunctuur). Helaas zijn we er nog niet, het herstel is nog broos en wordt voor een deel gedragen door investeringen van de overheid. Ook in 2010 zal die stimulans doorgaan. Dat betekent ook dat na dit jaar de Rijksoverheid zal gaan bezuinigen, waarop is nog onzeker. Onzeker is ook hoe hard dat de gemeenten en dus ook onze gemeente gaat raken. Maar zeker is wel dat we een stap terug moeten doen. Bezuinigen dus. Op zich is dat ook niet slecht, periodiek eens even met de stofkam door de begroting gaan en is alles nou wel zo nodig. Ook onze inwoners en instellingen zullen die bezuinigingen gaan merken. We zullen per huishouden toch zo'n EUR 150 structureel moeten zien te vinden. Ik ben dan ook benieuwd naar de financiële paragraaf van de verkiezingsprogramma's.

Die bezuinigingen zullen wellicht tot onbegrip en onvrede leiden. Mensen zijn tegenwoordig al snel ergens tegen. Die verongelijkte mens lijkt een steeds groter deel van onze samenleving uit te maken. Hoewel we als land nog nooit individueel zo rijk en welvarend waren, heerst er ook veel onvrede. Tegenstelling tussen autochtoon en allochtoon, moslim en niet moslims, de overheid die zich nergens mee mag bemoeien en tegelijk als het fout gaat veel eerder had moeten ingrijpen, politici en bestuurders zijn tegenwoordig zakkenvullers. Over de kleinste dingen kunnen mensen zich enorm opwinden. Verkeerregelaars zijn hun leven niet zeker, buren van crèches en basisscholen klagen bij de gemeente over geluidsoverlast. Onvrede die deels wordt gekanaliseerd op internet, waar men anoniem eens lekker ongenuanceerd kan klagen of zelfs schelden. De afgelopen decembermaand vierden we Sint Nicolaas en kerst, het was een maand van veel warmte en familiegevoel. Eigenlijk een periode van liefde, aandacht en geborgenheid. Ik hoop dat we de onvrede wat achter ons kunnen laten en dat we meer onze eigen verantwoordelijkheid nemen, toleranter zijn en open staan voor onze medemens. Dat we de warmte van de decembermaand elke maand mogen ervaren: klaar staan voor hen die het minder goed hebben, aandacht voor de eenzamen en ruimte aan elkaar geven om in ons mooie dorp samen te leven. En soms is dat wat verder lopen als je niet voor de deur kunt parkeren, en soms wat later slapen als de buurt een buurt barbecue heeft, en soms wat lawaai als de buurkinderen in hun opblaas zwembad buiten spelen. Als we allen als individu op sommige momenten wat inschikken, zijn we als samenleving per saldo beter af. Ik kijk met veel plezier terug op Oudejaarsnacht, waarbij we vooraf goede afspraken hebben gemaakt. Afgelopen Oudejaarsnacht was perfect, een echt feest waar jong en oud van heeft kunnen genieten.

2010 is het jaar waarin we weer een nieuwe gemeenteraad kiezen die de komende vier jaar de baas van Eemnes zal zijn. De afgelopen maanden hebben we al de nodige politieke commotie mogen ondervinden in Eemnes, waarbij de toon soms wat te persoonlijk leek te zijn. Polariseren hoort bij democratie. Tegenstellingen markeren heeft een belangrijke maatschappelijke en politieke functie. Zo geven we stem aan emoties en belangen. Maar we kunnen er ook in doorslaan. Dan raken vrijheden bekneld en besluitvorming langdurig geblokkeerd. Laten we ondanks de tegenstellingen die er zijn wel waken voor verwijdering en verharding in de Eemnesser politiek. Uiteindelijk gaat het toch om een goed bestuur van onze gemeente, waarin onze inwoners ook vertrouwen hebben. 3 maart luidt een nieuwe periode in van 4 jaar, met in ieder geval het verdwijnen van één partij en mogelijk de intrede van een nieuwe partij. Ik ben benieuwd en hoop op een hoge opkomst.

In 2009 konden we na ruim 30 jaar tijdelijk aan de Laarderweg 24a gehuisvest te zijn geweest, dan toch eindelijk ons nieuwe gemeentehuis betrekken. Zo'n nieuw gebouw kent altijd wat aanloopproblemen, maar geeft ook nieuwe energie. Een gebouw met uitstraling en toch compact, comfortabel en milieuvriendelijk. We kunnen hier dan ook makkelijk de komende 50 jaar als zelfstandige gemeente functioneren, ondersteund door de BEL Combinatie.

In 2010 staat er het nodige te gebeuren. In februari krijgen de 1e bewoners van de wozoco hun sleutel en gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. 2010 lijkt een echt bouwjaar te worden met een nieuw hervormd centrum, een gezondheidscentrum, een nieuw onderkomen voor de voetbalvereniging en als alles goed gaat in september dus de start van het nieuwe Dorpshart. 16% van onze Eemnesser beroepsbevolking werkt in de bouw, welnu aan activiteiten in Eemnes hebben de bouwbedrijven in 2010 wel voldoende werk zo lijkt me.

Tot slot.
We hebben als gemeente Eemnes sinds kort een nieuwe website. Die is nog niet helemaal perfect, maar we werken er hard aan. In dat kader hebben we aan een drietal jonge inwoners de opdracht gegeven om een film over Eemnes te maken. Zodat mensen die Eemnes bezoeken alvast een idee krijgen. Eemnes 'the movie' is nog niet af, maar we hebben al wel een trailer voor u vandaag en een beeld van 'the making of'. Zo dadelijk zullen de drie jonge ondernemers in de dop, Spy Productions, zich aan u voorstellen. Maar eerst;

Ik wens u allen vooral gezondheid toe in 2010, veel naastenliefde, verdraagzaamheid en vooral gewoon een jaar waarin we in februari kunnen schaatsen en in juli en augustus het Noordzeestrand kunnen opzoeken. Een heel fijn en mooi jaar!