Keukenkampioen/Keukenconcurrent: boetes volstrekt ten onrechte

18/01/2010 15:41

Keukenkampioen/Keukenconcurrent

De Consumentautoriteit heeft heden openbaar gemaakt dat zij Keukenkampioen en Keukenconcurrent boetes heeft opgelegd in verband met overtreding van de CBW-voorwaarden. De Consumentautoriteit is van mening dat Keukenkampioen en Keukenconcurrent in strijd met die voorwaarden betaling van de koopsom van de consument verlangt 12 tot 5 dagen voor de aflevering, terwijl de consument pas uiterlijk bij de aflevering hoeft te betalen.

Keukenkampioen en Keukenconcurrent hebben tegen het boetebesluit bezwaarschriften ingediend bij de Consumentenautoriteit zelf. Over deze bezwaarschriften zal de externe adviescommissie van de Consumentenautoriteit zich nog moeten buigen. Zo nodig zal de zaak in een later stadium aan de rechter worden voorgelegd. Ondanks het feit dat noch deze adviescommissie, noch de rechter een definitief oordeel over de zaak heeft kunnen geven, heeft de Consumentautoriteit toch gemeend thans met haar standpunt naar buiten te moeten komen.

Het boetebesluit is zowel feitelijk als juridisch volkomen onjuist. Iedere consument, die dat wenst, mag de keuken bij aflevering contant of per pin betalen. De meeste consumenten kiezen er echter voor om de koopsom per (internet)bank(ieren) te voldoen. Teneinde die betaling administratief tijdig te kunnen verwerken vragen Keukenkampioen en Keukenconcurrent de betaling dan enkele dagen voor de feitelijke aflevering te verrichten. In nog oude verkoop-orderformulieren (uit de tijd dat er nog geen sprake was van internet bankieren en van betaling van giro naar bank) is daarbij een termijn van 12 dagen genoemd. De Consumentautoriteit beschouwt zo'n bankoverboeking (een paar dagen voordat de keuken wordt bezorgd) als een aanbetaling. Een aanbetaling is echter de betaling die wordt gevraagd bij het sluiten van de koopovereenkomst.

Keukenkampioen en Keukenconcurrent hebben de termijn van 12 tot 5 dagen uit hun 'oude verkoop-orderformulieren' gehaald, waarin nu met instemming van de Consumentenautoriteit staat dat in geval van betaling per bank de aankoopsom op het moment van de aflevering op de rekening van Keukenkampioen/Keukenconcurrent moet zijn bijgeschreven.

Aanbetaling wordt in het geheel niet gevraagd. De koopsom wordt betaald uiterlijk bij aflevering, ofwel via de pin, ofwel contant ofwel door een tijdige overboeking per bank, zulks naar keuze van de klant. Zo was het en zo blijft het. Het boetebesluit zal uiteindelijk geen stand houden.